Диференціація зразків національної колекції сочевиці за рівнем посухостійкості на розчині ПЕГ-6000 різних концентрацій

  • Н. О. Вус
  • А. О. Василенко
  • Л. М. Шевченко

Анотація

Мета. Оцінка зразків національної колекції сочевиці за рівнем посухостійкості на розчині ПЕГ-6000. Методи. Пророщування проводили у ростильнях на ложі із фільтрувального паперу за t = 21 ºC упродовж п’яти діб. Застосовували робочий розчин ПЕГ-6000 концентрацій 15,0 % та 19,5 %. Як контроль використовували насіння, яке пророщували на дистильованій воді. Вимірювали довжину пагона та паростка і розраховували рівень депресії ростових процесів. Результати. За пророщування на розчині ПЕГ-6000 концентрації 19,5 % переважна кількість зразків мала показники депресії для пагонів вищі від 85 % та вищі від 60 % для корінців, і тому виокремити толерантні до дії ПЕГ-6000 зразки не вдалося. За пророщування на розчині ПЕГ-6000 за концентрації 15 % помічено більший діапазон варіювання: депресія за показником «довжина корінця» становила від 0 % до 100 %, «довжина пагонів» – від 50 % до 100 %. Розрахований коефіцієнт рангової кореляції Спірмена підтверджує, що пагони, у порівнянні з корінцями, є більш чутливими до дії осмотика в обох варіантах досліду. Висновки. Встановлено концентрацію ПЕГ-6000 для виділення джерел та ранжування зразків за посухостійкістю. Виділено джерела посухостійкості – зразки з subsp. microsperma: 8-MIL M 5 (UD0600007, Франція), UD0600028 (Ефіопія), Giza 9 (UD0600065, Єгипет) та еталон посухостійкості – зразок Горностепная (UD0600131, Вірменія) subsp. microsperma.

Ключові слова: сочевиця, ПЕГ-6000, концентрація, джерела посухостійкості.

Посилання

FAOSTAT, 2021. Retrieved from: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC.

Sichkar V.I., Kryvenko A.I., Solomonov R.V. Lantil in world and Ukraine: current state and prospect. Journal of Native and Alien Plant Studies. 2020. Vol. 16. P. 178–193. doi: 10.37555/2707-3114.16.2020.219830.

Dash A.P., De D.K., Mohanty S., Lenka D. Screening of Lentil (Lens culinaris Medik.) Genotypes and Correlation Analysis under PEG Imposed Water Stress Condition. International Journal of Bio-resource and Stress Management. 2017. Vol. 8 (4). P. 539–547. doi: 10.23910/ijbsm/2017.8.4.1829c.

Koskosidis A., Khah E., Mavromatis A., Pavli O., Vlachostergios D. Effect of PEG-induced drought stress on germination of ten chickpea (Cicer arietinum L.) genotypes. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. 2020. Vol. 48 (1). P. 294–304. doi: 10.15835/nbha48111799.

Florido M., Bao L., Lara R.M., Castro Y., Acosta R., Álvarez M. Effect of water stress simulated with PEG 6000 on tomato seed germination (Solanum section Lycopersicon) Cultivos Tropicales. 2018. Vol. 39 (1). Р. 87–92. Retrieved from: http://ediciones.inca.edu.cu/index.php/ediciones/article/download/1429/pdf.

Vus N., Vasylenko A., Lutenko V., Kobyzeva L., Besuhla O., Shevchenko L., Ponurenko S., Feng Baili, Saliy D. Concentration effect of polyethylene glycol in evaluation of grain legumes for drought tolerance. Žemės Ūkio Mokslai. 2020. Vol. 27 (2). Р. 149–159.

Kobyzeva L.N., Bezugla O.M., Sylenko S.I., Kolotylov V.V., Sokol T.V., Dokukina K.I., Vasylenko A.O., Bezuglyi I.M., Vus N.O. Methodical recommendations for studying the genetic resources of legumes. NAAS of Ukraine. Plant Production Institute named after V.Ya. Yuriev. Kharkiv, 2016. 84 p. [in Ukrainian]