Якість зерна у ліній м’якої пшениці з генетичним матеріалом Triticum kiharae

  • О. А. Орловская
  • С. И. Вакула
  • Л. В. Хотылева
  • А. В. Кильчевский

Анотація

Мета. Triticum kiharae (AtAtGGDD, 2n=42) є цікавим видом для поліпшення сортів м’якої пшениці як джерело високого вмісту білка, клейковини в зерні і стійкості до багатьох захворювань. З метою збагачення генофонду T. aestivum L. раніше нами отримані лінії пшениці з генетичним матеріалом T. kiharae. Мета даної роботи полягала в оцінці впливу генетичного матеріалу T. kiharae на якість зерна інтрогресивних ліній пшениці. Методи. Склад високомолекулярних субодиниць глютеніну вивчали методом SDS-електрофорезу. Оцінка найважливіших показників якості зерна (склоподібність, вміст білка і клейковини, якість клейковини) проведена по ГОСТу. Результати. Порівняльний аналіз складу високомолекулярних субодиниць глютеніну у інтрогресивних ліній м’якої пшениці та їх батьківських форм дозволив виділити лінії з алелями локусів Glu-1 від T. kiharae, які не характерні для T. aestivum L. Склоподібність, вміст білка і клейковини в більшості інтрогресивних ліній T. aestivum/T. kiharae вище, ніж у батьківських сортів пшениці. Висновки. Інтрогресія генетичного матеріалу T. kiharae в геном м’якої пшениці справила позитивний ефект на всі вивчені показники якості зерна, крім якості клейковини.

Ключові слова: пшениця м’яка, T. kiharae, глютенін, SDS-електрофорез, якість зерна.

Посилання

Hajjar R., Hodgkin T. The use of wild relatives in crop improvement: a survey of developments over the last 20 years. Euphytica. 2007. Vol. 156. P. 1–13. doi: 10.1007/s10681-007-9363-0.

Mikos M., Podilska G. Bread-making quality of old common wheat (Triticum aestivum ssp. vulgare L.) and spelt (Triticum aestivum ssp. spelta L.) wheat cultivars. J. Food, Agric. Environ. 2012. Vol. 10. P. 221–224.

Khotyleva L., Koren L., Orlovskaya O. (2010) Use of Triticeae tribe species for expanding and enriching genetic resources of Triticum aestivum. 8th International Wheat Conference: abstracts (St. Petersburg, 1-4 June 2010). St. Petersburg: VIR, 2010. P. 101–102.

Singh N.K., Shepherd K.W., Cornish G.B. A simplified SDS-PAGE procedure for separating LMW subunits of glutenin. Journal of Cereal Science. 1991. Vol. 14. P. 203–208.

Laemmli U.K. Cleavage of structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4. Nature. 1970. No. 227 (5259). P. 680–685.

Payne P.I., Lawrence G.J. Catalogue of alleles for the complex gene loci, Glu-A1, Glu-B1, and Glu-D1 which code for high-molecular-weight subunits of glutenin in hexaploid wheat. Cereal Res. Com. 1983. Vol. 11. P. 29–35.

Shewry P.R., Halford N.G. Cereal seed storage proteins: structures, properties and role in grain utilization. J. Exp. Botany. 2002. Vol. 53. P. 947–958.

Ribeiro M., Miranda J.,.Branlard G. One hundred years of grain omics: identifying the glutens that feed the world. J. Proteome Res. 2013. Vol. 12. P. 4702–4716. doi: 10.1021/pr400663t.

An X., Li Q., Yan Y., Xiao Y.,. Xsam S.L.K, Zeller F.J. Genetic diversity of European spelt wheat revealed by glutenin subunit variations at the Glu-1 and Gli-3 loci. Euphytica. 2005. Vol. 146. P. 193–201. doi:10.1007/s10681-005-9002-6.

Li Q., Yan Y., Wang A., An X., Zhang Y., Hsam S.L.K., Zeller F.J. Detection of HMW glutenin subunit variations among 205 cultivated emmer accessions (Triticum turgidum ssp. dicoccum). Plant Breed. 2006. Vol. 125. P. 120–124. doi: 10.1111/j.1439-0523.2006.01173.x.

Obukhova L.V., Budashkina E.B., Shumny V.K. A search for high-molecular-weight subunits of glutenin from Triticum timopheevii Zhuk. in the lines of common wheat (Triticum aestivum L. × Triticum timopheevii Zhuk). Rus. J. Genet. Vol. 45. P. 1292–1295.