Вплив тривалості фотоперіоду на формування плодів у сортів сої (Glycine max (L.) Merr.)
Анотація
Мета. З’ясувати вплив тривалості фотоперіоду на динаміку формування плодів і насіння у сортів сої з різною фотоперіодичною реакцією. Методи. Польовий дослід – вирощування сортів сої Аннушка, Устя, Ятрань та Хаджибей в умовах довгого природного дня (16 год.) і штучно скороченого дня (9 год.). Фенологічні спостереження і морфометричні аналізи. Результати. Сорти Аннушка, Устя та Ятрань проявили фотоперіодично нейтральну реакцію на фотоперіод, а сорт Хаджибей – короткоденну реакцію. У всіх сортів, незалежно від фотоперіодичних реакції, короткий фотоперіод прискорював формування плодів і насіння. Найбільшою мірою це проявлялося у короткоденного сорту Хаджибей. Висновки. Формування плодів і насіння у сої підлягає фотоперіодичній регуляції, ймовірно, за рахунок зміни інтенсивності його забезпечення продуктами асиміляції під впливом різної тривалості дня.
Ключові слова: соя (Glycine max (L.) Merr.), фотоперіод, темпи розвитку, фотоперіодична реакція, плоди, насіння.
Посилання
Vishnyakova I.V., Seferova M.G., Samsonova M.A. Genetic sources required for soybean breeding in the context of new biotechnologies (review) Sel’skokhozyaistvennaya biologiya [Agricultural Biology]. 2017. Vol. 52, No. 5. P. 905–916.
WAP 09-17. September 2017. Circular Series. USDA, Foraign Agr. Service. URL: https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/production.pdf (Last accessed: August 22, 2017).
Zhmurko V.V. Phyziological and biochemical aspects of photoperiodic and vernalization control of plant development rates: thesis … doct. of scien. of biol. Kiev, 2009. 39 p.
Davidenko O.G., Zhmurko V.V., Goloyenko D.V., Rosenzweig V.E., Shablinskaya O.V. Manifestation of photoperiodic reaction in early maturation varieties of soybean. Breeding and seed production. 2004. N 88. P. 151–162.
Zhmurko V.V., Avksentyeva O., Yukhno Yu.Yu., Popova Yu.V., Samoilov A.M., Timoshenko V.F., Vasilchenko M.S., Shulik V.V., Zubrich O.I. Effects of genes of photoperiodic sensitivity and need for vernalization on physiological and biochemical processes in soft wheat and soybean plants. Plant physiology: achievements and new directions of development. K.: Logos, 2017. P. 187–196.