Вплив УФ-С-променів та екзогенного цитокініну на рослини гороху

  • В. В. Жук Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, Україна, 03680, м. Київ, вул. Заболотного, 148 https://orcid.org/0000-0003-1966-7537
  • О. М. Міхєєв Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, Україна, 03680, м. Київ, вул. Заболотного, 148
  • Л. Г. Овсяннікова Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, Україна, 03680, м. Київ, вул. Заболотного, 148
Ключові слова: УФ-С, Pisum sativum L., БАП, ріст, ПВ, фото-синтетичні пігменти

Анотація

Мета. Досліджено вплив опромінення рослин гороху (Pisum sativum L.) ультрафіолетом C (УФ-C) та обробки цитокініном бензиламінопурином (БАП) на ріст пагонів і коренів, вміст перекису водню (ПВ) та фотосинтетичних пігментів у листках. Методи. Рослини гороху сорту Ароніс піддавали дії УФ-С у дозі 5 кДж/м2 за потужності 7 Вт/м2. Частину рослин без опромінення обробляли БАП, частину рослин через добу після дії УФ-С обробляли БАП. Виміри довжини, маси пагонів і коренів рослин, відбір проб для визначення вмісту фотосинтетичних пігментів та ПВ у листках проводили протягом досліду. Результати. Встановлено, що опромінення УФ-С гальмувало ріст рослин гороху, збільшувало вміст ПВ, зменшувало вміст каротиноїдів і хлорофілів. Обробка рослин БАП після опромінення УФ-С стимулювала накопичення хлорофілів і не вплинула на вміст ПВ і каротиноїдів. Висновки. Опромінення рослин гороху УФ-С дозою 5 кДж/м2 спричинило пригнічення росту, зниження вмісту фотосинтетичних пігментів у зрілих листках, збільшення вмісту ПВ. Дія БАП після опромінення стимулювала накопичення хлорофілів у листках.

Посилання

Dawood M. F. A, Tahjib-Ul-Arif M., Sohag A. A. M., Latef A. A. H. A., Ragaey M. M. Mechanistic Insight of Allantoin in Protecting Tomato Plants Against Ultraviolet C Stress. Plants (Basel). 2020. Vol. 10 (1). P. 11. https://doi.org/10.3390/plants10010011.

Urban L., Charles F., de Miranda M.R.A., Aarrouf J. Understanding the physiological effects of UV-C light and exploiting its agronomic potential before and after harvest. Plant physiology and biochemistry: PPB. 2016. Vol. 105. P. 1–11. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2016.04.004.

Sokolova D. A., Halych T. V., Zhuk V. V., Kravets A. P. Involvement of UV-C-induced genomic instability in stimulation рlant long-term protective reactions. J. Plant Physiol. 2024. Vol. 293. P. 154171. https://doi.org/10.1016/j.jplph.2024.154171.

Zhuk V., Sokolova D., Kravets A. et al. Efficiency of pre-sowing seeds by UV-C and X-ray exposure on the accumulation of antioxidants in inflorescence of plants of Matricaria chamomilla L. genotypes. Int. J. Sec. Metab. 2021. Vol. 8 (3). P. 186–194. https://doi.org/10.21448/ijsm.889860.

Dawood M. F. A., Abu-Elsaoud A. M., Sofy M. R., Mohamed H. I., Soliman M. H. Appraisal of kinetin spraying strategy to alleviate the harmful effects of UVC stress on tomato plants. Environ Sci Pollut Res Int. 2022. Vol. 29 (35). P. 52378–52398. https://doi.org/10.1007/s11356-022-19378-6.

Costa-Pérez A., Ferrer M.A., Calderón A. A. Combined Effects of Cytokinin and UV-C Light on Phenolic Pattern in Ceratonia siliqua Shoot Cultures. Agronomy. 2023. Vol. 13 (3). P. 621. https://doi.org/10.3390/agronomy13030621.

Zhuk V. V., Mikheev A. N., Ovsyannikova L. G. Adaptive effect of cytokinin on soybean plants under the action of chronic ultraviolet B radiation. Factors in experimental evolution of organisms. 2021. Vol. 28. P. 72–77. https://doi.org/10.7124/FEEO.v28.1378. [in Ukrainian]

Zhuk V. V., Mikheev A. N., Ovsyannikova L. G. The response of pea plants to ultraviolet B radiation and cytokinin. Factors in experimental evolution of organisms. 2023. Vol. 32. P. 85–90. https://doi.org/10.7124/FEEO.v32.1541. [in Ukrainian]

Zhuk V. V., Mikheev A. N., Ovsyannikova L. G. The effect of UV-C-radiation and cytotokinin on pea plants Factors in experimental evolution of organisms. 2024. Vol. 34. P. 154–159. https://doi.org/10.7124/FEEO.v34.1633. [in Ukrainian]

Lichtethaler H. K. Chlorophylls and carotenoids: Pigments of photosynthetic biomembranes. Methods Enzymol. 1987. Vol. 148. P. 350–382. https://doi.org/10.1016/0076-6879(87)48036-1.

Chen L. M., Kao C. H. Effect of excess copper on rice leaves: evidence for involvement of lipid peroxidation. Bot. Bull. Acad. Sin. 1999. Vol. 40. P. 283–287.