Вплив харчових м’ясних смакоароматичних добавок на виникнення домінантних летальних мутацій у Drosophila melanogasfer
Анотація
Мета. Дослідити мутагенниий вплив смакоароматичних добавок м’ясних продуктів харчування компанії «Indasia» на виникнення домінантних летальних мутацій у Drosophila melanogaster. Методи. У роботі застосовано метод обліку домінантних летальних мутації (ДЛМ) на D. melanogaster, який дозволяє фіксувати ранню (РЕЗ) і пізню (ПЕЗ) ембріональну загибель. Результати. Введення смакоароматичної добавки «Спеції для білих ковбасок гриль» у рекомендованій дозі викликало зменшення кількості відкладених яєць на 45 % відповідно до контрольної групи. Відмічено зростання кількості яєць з РЕЗ у 3 рази, а з ПЕЗ – у 5,5 рази (Р < 0,95). Встановлено збільшення частоти виникнення ДЛМ у 5 разів відносно контрольної групи. Застосування смакоароматичної добавки «Ароматизатор зі смаком свинини» у рекомендованій дозі викликає зменшення відкладених яєць на 13 %, а у дозі збільшеній у 10 разів на 28 %, порівняно з контролем. Рекомендована доза викликає зростання як РЕЗ, яка у 3,6 раза перевищує рівень контрольної групи (Р > 0,95), так і ПЕЗ, яка була вищою, порівняно із контролем, у 4,8 раза (Р > 0,95). Підвищена у 10 разів доза призводить до збільшення кількості яєць з ранньою і пізньою ембріональною загибеллю відповідно у 4,9 та 4 рази, порівняно з контролем. Частота ДЛМ у рекомендованій дозі склала 6,49 %, а десятикратно збільшеній дозі – 8,67 % відповідно до контрольної групи. Висновки. Використання у живильному середовищі для личинкового згодовування самцям D. melanogaster лінії дикого типу Oregon смакоароматичної добавки «Спеції для білих ковбасок гриль» компанії «Indasia» у рекомендованій дозі показало збільшення частоти виникнення ДЛМ у 5 разів відносно контролю, а десятикратно збільшена доза викликала підсилення мутагенної активності і призвела до повної загибелі імаго. Додавання смакоароматичної добавки «Ароматизатор зі смаком свинини» у рекомендованій дозі спричинює збільшення мутагенного ефекту у 3,5 рази, порівняно з контролем, та підвищує зростання частоти ДЛМ у 5,6 разів за використання її у дозі, збільшеній у10 разів.
Посилання
Kharchovi dobavky : Metodychni vkazivky do praktychnykh robit dlia studentiv napriamu pidgotovky 6.051701 “Kharchovi tekhnologii ta inzheneriia” / О.L. Humeniuk. Chernihiv : ChNTU, 2014. 105 p. [in Ukrainian]
Honcharenko T. P., Zabielina A. O., Honcharenko O. H. Food additions as object of monitoring researches. Visnyk KDPU imeni Mykhaila Ostrohradskoho. 2007. Vyp. 6/2007 (47), Pt. 2. P. 74–77. Retrieved from: http://www.kdu.edu.ua/statti/2007-6-2(47)/74.pdf. [in Ukrainian]
Smolyar V. І. Suchasnі problemy vykorystannya kharchovykh dobavok. Problemy kharchuvannya. 2009. No. 1/2. P. 5–13. Retrieved from: http://medved.kiev.ua/web_journals/arhiv/nutrition/2009/1-2_09/str05.pdf. [in Ukrainian]
Nedosiekova N. S. Problemy vykorystannia kharchovykh dobavok: prodovolcha bezpeka. Bezpeka zhyttiediialnosti. 2009. No. 7. P. 2–3. Retrieved from: http://www.rusnauka.com/11_EISN_2008/Chimia/30448.doc.htm. [in Ukrainian]
Pro bezpechnist ta iakist kharchovykh produktiv : Zakon Ukrainy. Retrieved from: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/ed_2011_02_03/Z970771.html. [in Ukrainian]
Nakaz MOZ № 222 vid 23.07.1996 р. zi zminamy, vnesenymy nakazom МОZ No. 218 vid 23.07.1998 r. «Pro zatverdzhennia sanitarnykh pravyl i norm po zastosuvanniu kharchovykh dobavok. Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0715-96#Text. [in Ukrainian]
Syrokhman I. V., Lozova T. H. Tovaroznavstvo miasa y miasnykh vyrobiv : pidruchnyk 2-he vyd., pererob. ta dop. Kyiv : TsUL, 2017. 378 p. [in Ukrainian]
Zaboroneni kharchovi dobavky (abo shche ne dozvoleni) v Ukraini : Ofitsiinyi sait : Kharchovi dobavky. Retrieved from: http://dobavki-info.org.ua/zaboroneni-harchovi-dobavky.html. [in Ukrainian]
Buldakov A. S. Pishhevy`e dobavki : spravochnik. Sankt-Peterburg: Severo-Zapad, 1996. P. 10–13, 51–68. [in Russian]
Bodnar I. V., Andreyko O. Y., Bodnar L. S. Identification of changes at the gene level in Salmonella typhimurium by the action of food flavorings. The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series: biology. 2013 Is. 18, No. 1079. S. 64–70. Retrieved from: http://seriesbiology.univer.kharkov.ua/ukr/18(2013)/pdf/64.pdf. [in Ukrainian]
Bodnar I. V., Zubko O. S., Shcherbakova O. V., Gorbulinska S. M., Bodnar L. S. Detection of changes in chromosomal level in eukaryotic organisms under the influence of food synthetic flavors and correcting them with vitamin chemioprotectors. Factors in Experimental Evolution of Organisms. 2016. Vol. 18. P. 67–71. [in Ukrainian]
Kryzhanovska M. A., Holub N. Ia. Number change of Drosophila melanogaster against the background of the vanilin confec-tionery flavor usage. Scientific Issue Ternopil Volodymyr Hnatiuk National Pedagogical University. Series: Biology. 2020. No. 1–2 (79). S. 68–73. doi: 10.25128/2078-2357.20.1-2.9. [in Ukrainian]
Siegfrid Sachse: Indasia wächst vor allem im Ausland. In: noz.de. 25. Juni 2014, abgerufen am 10. April 2016.
Medvedev N.N. Prakticheskaia genetica. Moskva: Nauka, 1968. 294 p. [in Russian]