Оцінка фізіологічних, біохімічних та індикаторів урожайності генотипів пшениці та кукурудзи за впливу хлориду натрію

  • М. А. Ханішова Інститут молекулярної біології та біотехнологій НАНА, Азербайджан, AZ1073, м. Баку, Іззат Набієв, 11 https://orcid.org/0000-0002-5910-3923
  • К. Р. Тагієва Інститут молекулярної біології та біотехнологій НАНА, Азербайджан, AZ 1073, м. Баку, Іззат Набієв, 11
  • І. В. Азізов Інститут молекулярної біології та біотехнологій НАНА, Азербайджан, AZ 1073, м. Баку, Іззат Набієв, 11
Ключові слова: пшениця, кукурудза, солоність, гібрид, генотип, хлорофіл, фотосистема I, фотосистема II, каротиноїд, толерантність

Анотація

Мета. Вивчити вплив хлориду натрію на фізіолого-біохімічні характеристики генотипів пшениці та кукурудзи, визначити сорти, толерантні до засолення. Для створення нових солостійких сортів пшениці та кукурудзи проведено порівняльний аналіз фізіолого-біохімічних показників батьківських і гібридних рослин. Методи. Фізіологічні параметри, зокрема такі, як вміст хлорофілу, відносний вміст води та активність ФСІІ, досліджували у батьківських форм і гібридів. Результати. У процесі дослідження солестійкості гібридів і батьківських форм виявлено відмінності у відносних кількостях хлорофілу (а+б), каротиноїдів, RWC, а також фотохімічної активності хлоропластів. Вплив солі на кількість хлорофілу а, хлорофілу b і каротиноїдів, які є основними фізіологічними показниками, по-різному проявляється як у гібридів, так і у батьківських форм. Bисновки. За фізіологічними показниками, визначеними на етапі наливу зерна, найвищу толерантність виявили батьківські форми Карабах, Гобустан та гібриди ♀Карабах×♂Гобустан, ♀Карабах×♂Мірбашир, ♀Карабах♂×. За дії солі у всіх генотипах кукурудзи виявлено незначне збільшення вмісту розчинних цукрів. Найвищий вміст цукру спостерігався у гібриду Загатала 68 х Гурур.

Посилання

Khan N., Syeed S., Masood A., Nazar R., Iqbal N. Application of salicylic acid increases contents of nutrients and antioxidative metabolism in mungbean and alleviates adverse effects of salinity stress. Int. J. Plant Sci. 2010. doi: 10.4081/pb.2010.e1.

Azizov G.Z. Classification of the Azerbaijan saline soils based on the salinity degree. Baku, Elm, 2002. 29 p.

Mammadov G.S. Basics of soil science and soil geography. Baku, Elm, 2007. 664 p.

Garratt L.C., Janagoundar B.S., Lowe K.C., Anthony P., Power J.B., Davey M.R., Salinity tolerance and antioxidant status in cotton cultures. Free Radicle Biol. and Medicine. 2002. Vol. 33. P. 502–511.

Rustamov H.N., Talai J.M., Hasanova G.M., Ibrahimov E.R., Ahmadova G.G., Musayev A.J. Prospects for the creation of intensive durum wheat varieties under conditions of plain Garabagh. Collection of scientific works of the Research Institute of Crop Husbandry. 2017. Vol. XXVIII. P. 86–91.

Huseynova I.M., Suleymanov S.Yu., Azizov I.V., Rustamova S.M., Magerramova E.G., Aliev J.A. Effects of high concentrations of sodium chloride on photosynthetic membranes of wheat genotypes. Scientific works of the Institute of Botany of ANAS. 2008. Vol. XXYIII. P. 230–238. [in Russian].

Wintermans J.E.G., De Mots, A. Spectrophotometric Characteristics of Chlorophyll a and b and Their Phaeophytins in Ethanol, BBA. 1965. Vol. 109. P. 448–453.

Tambussi E. A., Noges S., Araus L. Ear of durum wheat under water stress. Water relations and photosynthetic metabolism. Planta. 2005. Vol. 3. P. 1–25.

Azizov I.V., Khanishova M.A., Tagiyeva K.R., Gasimova F.I., Comparative study of physiological and biochemical characteristics of hybrids and parental forms of wheat under drought. The role of physiology and biochemistry in the introduction and selec-tion of agricultural plants. Collection of materials of the V International scientific-methodical conference. Moscow. 2019. Vol. 2. P. 26–29.

Lu C.M., Qin N.W., Wang B.S., Kuang T.Y. Does salt stress lead to increased susceptibility of photosystem II, to photoinhibi-tion and changes in photosynthetic pigment composition in halophyte Suaeda Salsa grown out doors. Plant Sci. 2002. P. 1063–1068.

Wang Wen-Yuan, Yan Xiao-Feng, Jiang Ying, Qu Bo, Xu Yu-Feng Effects of salt stress on water content and photosynthetic characteristics in iris lactera Var. Chinessis seedlings. Middle – East Journal of scientific research. 2012. 12 (1). P. 70–74.

Lutts S., Kinet J. M., Bouharmont L. NaCl-induced senescence in rise (Oryza sativa L.) cultivars differing in salinity resistance. Ann. Bot. 1996. 78. P. 389–398.

Villora G., Pulgar G., Moreno D.A., Romero L. Salinity treatments and their effect on nutrient concentration in zucchini plants (Cucurbita pepo L. var. Moschata). Aust. J. Exp. Argi. 1997. Vol. 37. P. 605–608.

Perez-Alfocea F., Balibrea M.E., Santa Cruz A., Estan M.T. Agronomical and physiological characterization of salinity tolerance in a commercial tomato hybrid. Plant and Soil. 1996. Vol. 180. P. 241–249.

Katerji N., Van Hoorn J. W., Hamdy A., Mastrorilli M., Mou Karzel E. Osmotic adjustment of sugar beets in response to soil salinity and its influence on stomatal conductance, growth, and yield. Agricul. Water Manage. 1997. Vol. 34. P. 57–69.

Muhammad Farooq, Mubshar Hussain, Abdul Wakeel, Kadambot H. M. Siddique. Salt stress in maize: effects, resistance mech-anisms, and management. A review. Agronomy for Sustainable Development, Springer Verlag/EDP Sciences/INRA. 2015. 35 (2). P. 461–481.

Munns R., James R.A., Läuchli A. Approaches to increasing the salt tolerance of wheat and other cereals. J. Exp. Bot. 2006. Vol. 57. P. 1025–1043.