Зв’язок забарвлення стебла та остей колосу з господарсько цінними ознаками озимої пшениці м’якої

  • В. Р. Федорова Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення, Україна, 65036, м. Одеса, Овідіопольська дорога, 3 https://orcid.org/0000-0001-5251-9611
  • В. І. Файт Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення, Україна, 65036, м. Одеса, Овідіопольська дорога, 3 https://orcid.org/0000-0001-9994-341X
  • Г. А. Зеленіна Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення, Україна, 65036, м. Одеса, Овідіопольська дорога, 3 https://orcid.org/0000-0002-7692-4117
Ключові слова: пшениця, остюки, забарвлення стебла, колосіння, висота рослин, маса 1000 зерен, урожай

Анотація

Мета. Визначення селекційної цінності наявності або відсутності остюків колосу та антоціанового забарвлення стебла у рослин пшениці м’якої озимої в умовах степу Причорномор’я України. Методи. Вирощування рослин у польових умовах. Фенологічні спостереження, визначення маси 1000 зерен, дисперсійний аналіз та достовірність різниці за t – критерієм у ході попарного порівняння. Результати. Групи ліній із наявністю або відсутністю остюків та з антоціановим або зеленим забарвленням, а також з різним поєднанням обох фенотипових ознак істотно не розрізнялися за господарсько цінними ознаками, за одиничним винятком. Рослини з антоціановим забарвленням стебла у середньому були достовірно вищими на п’ять сантиметрів у порівнянні з такими, що мали зелене забарвлення. Серед ліній, що перевищували за урожаєм стандартні сорти Антонівка та Куяльник, представлені лінії всіх можливих поєднань забарвлення стебла та наявності або відсутності остюків. Висновки. Фенотипові відмінності рекомбінантних ліній за забарвленням стебла (антоціанове чи зелене) або наявністю чи відсутністю остюків, а також різні їхні поєднання достовірно не пов’язані з відмінностями генотипів за тривалістю періоду до колосіння, висотою рослин, масою 1000 зерен та урожаєм зерна.

Посилання

Lytvynenko M. A. 100-year history of the development of winter bread wheat breeding programs. Plant Varieties Studying and Protection. 2016. No. 2. P. 75–82. [in Ukrainian]

Moskalets T. Z., Rybalchenko V. K. Morpho-physiological and molecular genetic features of Triticum aestivum L. xeromorphity. Biological systems. 2015. Vol. 7(1). P. 45–52. [in Ukrainian]

Martynov S.P., Dobrotvorskaya T.V. Genealogicaland statistical analysis of the genetic diversity with the aid the genetic re-sources information and analytical system GRIS for wheat Proceedings on applied botany, genetics and breeding. Vol. 169. SPb: VIR, 2012. P. 193–209. [in Russian]

Rebetzke G.J., Jimenez-Berni J.A., Bovill W.D., Deery D.M., James R.A. High-throughput phenotyping technologies allow accurate selection of stay-green. J. Exp. Bot. 2016. Vol. 67 (17). P. 4919–4924. doi: 10.1093/jxb/erw301.

Börner A., Schäfer M., Schmidt A., Grau M., Vorwald J. Associations between geographical origin and morphological charac-ters in bread wheat (Triticumaestivum L.). Plant Genet. Resour. 2005. Vol. 3, Is. 3. P. 360–372. doi: 10.1079/PGR200589.

Katalog sortiv ta gibridiv Selektsiyno-genetichnogo Institutu – Natsionalnogo tsentru nasinneznavstva ta sortovivchennya. Odesa: Astroprint, 2021. 184 p. [in Ukrainian]

Yoshioka M., IehisaJ. C.M., Ohno R., Kimura T., Enoki H., Nishimura S., Nasuda S., Takumi S. Three dominant awnless genes in common wheat: Fine mapping, interaction and contribution to diversity in awn shape and length. PLoSOne. 2017. 12 (4). e0176148. doi: 10.1371/journal.pone.0176148.

Huang D., Zheng Q., Melchkart T., Bekkaoui Y., KonkinD.J.F., Kagale S., Martucci M., You F.M., Clarke M., Adamski N.M., Chinoy C., Steed A., McCartney C.A., Cutler A.J., Nicholson P., Feurtado J.A. Dominant inhibition of awn development by a putative zinc-finger transcriptional repressor expressed at the B1 locus in wheat. NewPhytol. 2020. Vol. 225. P. 340–355. doi: 10.1111/nph.16154.

Tyunin V.А. Breeding value of the awn of the ear of bread spring wheat in the South Urals. Izvestia Orenburg state agrarian university. 2004. No. 3. P. 50–52. [in Russian]

Sidorov A.V., Plekhanova L.V. The awn role in yield formation and spring wheat grain quality. Bulliten KrasSAU. 2013. No. 9. P. 99˗102. [in Russian]

Goleva G.G., Vashchenko T.G., Kryukova T.I., Golev A.D. Flag leaves’ role in the formation of plant productivity of winter soft wheat (Triticum aestivum L.). Vestnik Voronezhskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. 2016. No. 2 (49). P. 31–42. [in Russian]

Gould K.S. Nature's swiss army knife: the diverse protective roles of anthocyanins in leaves. J. Biomed. Biotech. 2004. Vol. 5. P. 314–320. doi: 10.1155/S1110724304406147.

Khlestkina E.K. Genes determining coloration of different organs in wheat. Vavilov journal of genetics and breeding. 2012. Vol. 16(1). P. 202–216. [in Russian]

Shulembaeva К.К., Chunetova Zh.Zh., Dauletbaeva S.B., Tokubaeva A.A. Some results of work on production of isogenic lines, mutants and distant hybrids in wheat. KazNU Bulletin. Ecology series. 2014. No. 1/2. P. 375–379. [in Russian]

Iefimenko T.S., Antonyuk M.Z., Martynenko V.S., Navalihina A.G., Ternovska T.K. Introgression of Aegilops mutica genes into common wheat genome. Cytol Genet., 2018. Vol. 52(1). P. 21–30. doi: 10.3103/S0095452718010048.

Shulembayeva K.K., Dauletbayeva S.B. Investigation of economically important traits in isogenic lines of bread wheat. Proceedings on applied botany, genetics and breeding. 2009. Vol. 166. P. 316–320. [in Russian]

Rokitskii P.F. Biological Statistics. Minsk: Vysheishaya Shkola, 1973. 327 p. [in Russian]