Вплив NaCl на фізіологічні та біохімічні характеристики рослин кукурудзи (Zea mays L.)

  • К. Р. Тагієва
  • І. В. Азізов

Анотація

Мета. Вивчення впливу концентрацій NaCl 50 і 100 ммоль на схожість насіння, вміст зелених пігментів та на активність фотосистеми II у проростках кукурудзи сортів Загатала 420, Загатала 514, Загагата 68 та Гурур та гібрида Гурур Х Загагата 68. Методи. Насіння рослин, пророщене в лабораторних умовах у чашках Петрі і горщиках з ґрунтом, із застосуванням 50 і 100 ммоль розчинів хлориду натрію. Визначили схожість та енергію проростання насіння. У двотижневих проростках визначали кількість фотосинтетичних пігментів та активність фотосистеми II. Результати. Високі концентрації (100 ммоль) NaCl знижують схожість насіння, кількість пігментів та активність фотосистеми II. За концентрації солі 100 ммоль відзначено збільшення вмісту вуглеводів. Висновки. Сорти Gurur і Zagatala 68 та гібрид Gurur x Zagatala 68 були більш толерантними порівняно із сортами Zagatala 420, Zagatala 514.

Ключові слова: кукурудза, NaCl, фотосинтетичні пігменти, фотосистема II.

Посилання

Azevedo Neto A.D., Prisco J.T., Eneas J., de Abreu C.E.B., Gomes-Filho E. Effect of salt stress on antioxidative enzymes and lipid peroxidation in leaves and roots of salt-tolerant and salt sensitive maize varieties. Environ. Exp. Bot. 2006. No. 56. P. 87–94.

Bassiouny H.M., Bekheta M.A. Role of putrescine on growth, regulation of stomatal aperture, ionic contents and yield by two wheat cultivars under salinity stress. Egypt J. Physiol. Sci. 2001. No. 2–3. P. 239–258.

Chinnusamy V., Jagendorf A., Zhu J.K. Understanding and improving salt tolerance in plants. Crop Sci. 2005. No. 45. P. 437–448. doi: 10.2135/cropsci2005.0437

Flowers T.J., Flowers S.A. Why does salinity pose such a difficult problem for plant breeders? Agric. Water Manag. 2005. Vol. 78. P. 15–24. doi: 10.1016/j.agwat.2005.04.015

Maas E.V., Hoffman G.J. Crop salt tolerance-current assessment. J. Irrig Drain. Div. ASCE. 1977. No. 103. P. 115–134.

Maas E.V., Hoffman G.J., Chaba G.D., Poss J.A., Shannon M.C. Salt sensitivity of corn at various growth stages. Irrig. Sci. 1983. No. 4. P. 45–57.

Mansour M.M.F., Salama K.H.A., Ali F.Z.M., Hadid A.F. Cell and plant responses to NaCl in Zea mays cultivars differing in salt tolerance. Gen. Appl. Plant Physiol. 2005. No. 31. P. 29–41.

Farooq M., Hussain M., Wakeel A., Kadambot H. M. Siddique. Salt stress in maize: effects, resistance mechanisms, and management. A review. Agronomy for Sustainable Development, Springer Verlag/EDP Sciences/INRA. 2015. Vol. 35 (2). P. 461–481.

Munns R., James R.A., Läuchli A. Approaches to increasing the salt tolerance of wheat and other cereals. J. Exp. Bot. 2006. Vol. 57. P. 1025–1043.

Shahzad M., Witzel K., Zorb C., Muhling K.H. Growth-related changes in subcellular ion patterns in maize leaves (Zea mays L.) under salt stress. J Agron. Crop Sci. 2012. No. 198. P. 46–56.

Wintermans J.E.G., De Mots A. Spectrophotometric characteristics of Chlorophyll a and b and their phaeophytins in ethanol. Biochimica et Biophysica Acta. 1965. Vol. 109. P. 448–453.