Комбінаційна здатність інбредних ліній кукурудзи-носіїв мутацій Su1 та Su2 за вмістом гліцеридів олеїнової кислоти

  • Д. С. Тимчук
  • Г. С. Потапенко
  • Н. Ф. Тимчук
  • І. К. Кузнєцова

Анотація

.

Мета. Оцінка донорських властивостей ліній кукурудзи – носіїв мутацій su1 та su2 – за вмістом олеатів. Методи. Аналізували серію гібридів, отриманих під час топ-кросних схрещувань 10 інбредних ліній звичайного типу з чотирма тестерами – низькоолеїновою та високоолеїновою лініями звичайного типу і лініями – носіями мутацій su1 та su2. Вміст олеатів визначали газо-хроматографічним методом. Результати. Найбільш високі ефекти загальної комбінаційної здатності проявили лінії, отримані з високоолійних синтетиків і лінії – носії мутацій su1 та su2. Гібриди низькоолеїнових ліній із джерелами мутацій su1 та su2 мали підвищений вміст олеатів порівняно з материнською формою, а гібриди високоолеїнових ліній із джерелами цих мутацій успадковували вміст олеату за проміжним типом. У гібридів F2 від схрещувань ліній звичайного типу з лініями – носіями мутацій su1 та su2  – спостерігалося трансгресування. Висновки. Підвищений вміст олеатів у ліній та гібридів кукурудзи, вірогідніше за все, контролюється олеат-кодуючими локусами 4 та 6 хромосом, зчепленими з мутантними генами su1 та su2. Носії цих генів можуть бути використані як джерела підвищеного вмісту олеатів у селекції кукурудзи на якість олії.

Ключові слова: Zea mays L., ендоспермові мутанти, вміст олеатів, топ-кросні схрещування.

Посилання

Wilson R.F.The role of genomics and biotechnology in achieving global food security for high – oleic vegetable oil. J. Oleo. Sci. 2012. Vol.61 (7). P.357-367. doi : 10.5650/jos.61.357

Oil crops: monograph / J. Vollmann, I. Raican Eds. Dordrecht– Heidelberg–London – New-York : Springer Sci., 2009. 548 p. doi : 10.1007/978-0-387-77594-4

Dar A.A., Choudhury A.R., Kancharla P.K., Arumugam N. The FAD2 gene in plants: occurrence, regulation, and role. Front. Plant Sci., Is.8, 1789. doi: 10.3389/fpls.2017.01789

Murphy D.J. Using modern plant breeding to improve the nutritional and technological qualities of oil crops. Oilseeds and fats, Crops and Lipids (OCL). 2014. Vol.21. D607. doi: 10.1051/ocl/2014038

Kahriman F., Aktaş F.,Songur U., Serment M., Egesel C.O.Screening Turkish maize landraces for kernel oil content and oil quality traits. Plant Genet. Resources. 2020. Vol.18 (4). P.278-286. doi : 10.1017/S1479262120000258

Cook, J.P., McMullen, M.D., Holland, J.B., Tian, F., Bradbury, P., Ross-Ibarra, J., Buckler, E.S., Flint-Garcia, S.A. Genetic architecture of maize kernel composition in the nested association mapping and inbred association panels. Plant Physiol. 2012. Vol.158 (2). P. 824-834. doi : 10.1104/pp.111.185033

Hartings H., Fracassetti M., Motto M. Genetic enhacement of grain quality – related traits in maize. Transgenic plants – advances and limitations: monograph/Y.O. Ciftci Ed.- Rijeka,Croatia–Shanghai ,China : InTech, 2012. Cpt.10. P. 191-218. doi : 10.13140/2.1.2561.5369

Rajendran A., Chaudhary D., Mahajan V. Corn oil research and improvement: A review. J. Crop Weed. 2017. Vol.13 (2). P. 247-252.

Yang X, Guo Y., Yan J., Zhang J., Song T., Rocheford T., Li J.-S. Major and minor QTL and epistasis contribute to fatty acid compositions and oil concentration in high-oil maize. Theor. Appl. Genet. 2010. Vol.120. P.665-678. doi: 10.1007/s00122-009-1184-1.

Shannon J.C., Garwood D.L., Boyer C.D. Genetics and physiology of starch development. Starch chemistry and technology : monograph/ J.BeMiller, R.Whistler Eds. New-York : Acad.Press. 3rd Ed. 2009. Cpt.3. P.23-82. doi : 10.1016/B978-0-12-746275-2.-00003-3

Egesel C.O., Kahriman F., Gul M.K. Discrimination of maize inbreds for kernel quality traits and fatty acid composition by a multivariate technique. Acta Sci. Agron. 2011. Vol.33 (4). P. 613-620. doi : 10.4025/actasciagron.v33i4.11031

Dospekhov B A. Technics of field experiment (with the basics of statistical processing of research results). 6th Ed. Moscow : Alliance. 2011, 350 p. [in Russian].

Gutsol V.V., Zhuravel I.A., Guryeva I.G., Kislichenko, V.S. The study of fatty acids in the seeds of lettuce variety «Lollo Rosso». Bull. Kazakh Med.Univ. 2015. Vol.4. P.476-478 [In Russian].

Litun P.P., Proskurnin N.V. Genetics of quantitative traits : genetic crossings and genetic analysis. Kyiv : UMVO, 1992. 96 p. [in Russian].