Скринінг ступеню жаро-та посухостійкості сортів сої культурної, контрасних за скоростиглістю, за умов in vivo та in vitro

  • О. О. Авксентьєва

Анотація

Мета. Проведення скринінгу комплексної жаро- та посухостійкості у сортів сої культурної, що різняться за скоростиглістю за умов вегетаційних дослідів та культури in vitro. Методи. Для створення умов «штучної посухи»  дослідні проростки та калюси культивували з додаванням 10 % розчину манітолу, аналіз жаростійкості проводили за впливу температурного шоку (60 °С) різної тривалості (10–30 хвилин). Посухо- та жаростійкість визначали експрес-аналізом за схожістю насіння та гальмуванням ростової реакції, а в культурі in vitro – за показником ростовий індекс (РІ) та аналізуючи температурний поріг коагуляції білків (ТПКБ).  Результати. За дії посухи та гіпертермії досліджені сорти з різною скоростиглістю відрізнялися за ступенем стійкості до цих стресорів. Підвищену посухо- і жаростійкість в умовах як in vivo, так і in vitro проявляли середньостиглий сорт Ятрань і середньоранній Устя, понижену – ультраранньостиглий сорт Аннушка. Скоростиглий сорт Хаджибей характеризувався найбільш низьким рівнем комплексної посухо- та жаростійкості. Висновки. Припускається, що рівень посухо- та жаростійкості детермінований генотиповими особливостями сортів та може бути пов’язаний з ознакою тривалість періоду вегетації – скоростиглість.

Ключові слова: Glycine max (L.) Merr., тривалість вегетаційного періоду, посухостійкість, жаростійкість, калюсна культура.

Посилання

Cober E. R., Morrison M. J. Regulation of seed yield and agronomic characters by photoperiod sensitivity and growth habit genes in soybean. Theor. Appl. Genet. 2010. No. 120. Р. 1005–1012. doi: 10.1007/s00122-009-1228-6.

Nasir I., Sajad H., Muhammad A. R. et al. Drought tolerance of soybean (Glycine max L. Merr.) by improved photosyn-thetic characteristics and an efficient antioxidant enzyme activities under a split-root system Front. Physiol. 2019. doi.org/10.3389/fphys.2019.00786.

Fadeev A.A., Fadeeva M.F., Vorobeva L.V. Ecological resistance of early ripe soybean varieties to abiotic stressors. Maslichnyie kulturyi. 2011. Vol. 2 (148–149). P. 45–48. [in Russian]

Posyilaeva O.A., Kirichenko V.V. The source material of soy for selection for heat and drought resistance. Vestnik Belorusskoy gosudarstvennoy selskohozyaystvennoy akademii. 2014. No. 3. P. 94–98. [in Russian]

Sapra V.T., Anaele A.O. Screening Soybean Genotypes for Drought and Heat Tolerance. Journal of Agronomy and Crop Science. 2008. Vol. 167 (2). P. 96–102. doi: 10.1111/j.1439-037X.1991.tb00939.x.

Dyakov A.B., Trunova M.V., Vasileva T.A. Assessment of the potentials of yield and drought tolerance of soybean varieties. Maslichnyie kulturyi. 2009. Vol. 2 (141). P. 78–86. [in Russian]

Mel’nychuk M.D., Novak T.V., Kunakh V.A. Biotekhnolohiia roslyn. Kyiv: Polihraf Konsaltyng, 2003. 520 p. [in Ukrainian]

Sairam R.V., Franklin G, Hassel R. et al. A study on the effect of genotypes, plant growth regulators and sugars in pro-moting plant regeneration via organogenesis from soybean cotyledonary nodal callus. Plant Cell Tiss. Org. Cult. 2003. Vol. 75, No. 1. Р. 79–85.

Zabeida O.F., Zhuk V.P., Naumenko V.D. Introduction in vitro culture different varieties of soybean (glycine max (l.) merr.), sterilization and dynamics of callus formation. Factors in experimental evolution of organisms. 2015. Vol. 17. Р. 156–159. [in Ukrainian]

Kershanskaya O.I. Genetic engineering of soybeans to improve resistance to abiotic stresses. Biotehnologiya. Teoriya i praktika. 2013. No. 1. P. 3–8. [in Russian]

Avksent'ieva O.O., Shulik V.V. Higher plant biotechnology: in vitro culture. Kh.: KhNU imeni V.N. Karazina, 2017. 92 p. [in Ukrainian]

Polevoy V.V., Chirkova T.V., Lutova L.A. et al. Workshop on plant growth and resistance. StPetersburg: Izd-vo S.-Peterb. un-ta, 2001. 212 p. [in Russian]

Atramentova L.A., Utevskaia O.M. Statistical methods in biology. Gorlovka: Vidavnitstvo Likhtar, 2008. 248 р. [in Russian]