Корисні властивості незамінних жирних кислот в молочному жирі молока корів та вплив генетичних чинників на їх вміст

  • З. В. Ємець
  • О. М. Маменко

Анотація

Мета. У статті проаналізовано корисні властивості незамінних жирних кислот, які містяться в молочному жирі молока корів та вплив на їх вміст (жирних кислот)  генетичних чинників. Методи. Дослідження були проведені протягом року шляхом відбору проб збірного молока від корів української чорно-рябої молочної породи та української червоно-рябої молочної породи, господарства “Українка Слобідська” Харківської області Інституту тваринництва НААН України, у вирівняних умовах методом газорідинної хроматографії (шляхом розділення та аналізу молока і молочного жиру). Отримані результати було проаналізовано шляхом проведення серії однофакторних дисперсійних аналізів. Результати. У результаті досліджень виявили, що на вміст незамінних жирних кислот у молоці корів, які є корисними для організму людини і тварини, впливають такі генетичні чинники, як батько корови та порода. Висновки. Генетичні чинники - порода та батько корови мають значний вплив на вміст незамінних жирних кислот в молоці корів. Порода обумовлює від 0,1 % (лауринова кислота) до 5,9 % (пентадеканова кислота) змінюваності вмісту жирних кислот в молоці. Вплив батька корови на вміст незамінних жирных кислот в молоці корів дочок коливається від 7,2 % (гептадецинова кислота) до 27 % (деканова кислота). Життєво необхідними і корисними для організму людини є олеїнова, линолева, линоленова жирні кислоти. Вплив батька корови на вміст цих жирних кислот в молоці корів дочок складає 19,8 %, 16,7 %, 12,4 % відповідно.

Ключові слова: незамінні жирні кислоти, молочний жир, молоко корів, чорно-ряба, червоно-ряба, порода корів, генетичні чинники.

Посилання

Mashkin M.I., Parish N.M. Tehnologiia moloka i molochnyh produktiv: navchalne vydannia. Kyiv: Vyscha osvita, 2006. 351 p. [in Ukrainian]

Kennel Dzh.Dzh. Vliyanie rastitelnyih masel v ratsione zhivotnyih na sostav moloka. Efektyvne tvarynnytstvo, 2007. P. 50–53. [in Russian]

Grit Kopke, German Svalve, 2015. [in Ukrainian] Accessed from: : www.soft-agro.com

MacGibbon A., Taylor M. Composition and structure of bovine milk lipids. Advanced Dairy Chemistry. 2006. Vol. 2. P. 1–42.

Ghazal A. An investigation in seasonal variations in fatty acid composition of milk and butter. Dairy products Wednesday, 03 September. 2008.

Shalyigina A.M., Kalinina L.V. Obschaya tehnologiya moloka i molochnyih produktov. Moskva: Kolos, 2004. [in Russian]

Yemets Z.V. Rozrobka modelei selektsiinoi otsinky vmistu zhyru v molotsi i vykhodu molochnoho zhyru koriv: dys. … k. s.-h. n. Kherson, 2009. 132 p. [in Ukrainian]

Yemets Z.V. Rozrobka modelei selektsiinoi otsinky vmistu zhyru v molotsi i vykhodu molochnoho zhyru koriv: avtoref. dys. … k. s.-h. n. Kherson, 2009. 16 s. [in Ukrainian]

Field C.J., Toyomizu M., and Clandinin M.T. Relationship between dietary fat, adipocyte membrane composition and insulin binding in the rat. J. Nutr. Vol. 1989. 119. P. 1483–1489.

Christie W. Fatty acids: polyunsaturated with other than methylene-interrupted double bonds structures, occurrence and biochemistry. The AOCS Lipid Library, 2011.

Akaeva T.K., Petrova S.N. Osnovyi himii i tehnologii polucheniya i pererabotki zhirov. Ch.1. Tehnologiya polucheniya rastitelnyih masel: ucheb. posobie. Gouvpo Ivan. gos. him.-tehnol. un-t Ivanovo, 2007. 124 p. [in Russian]

Tovbin I.M. i dr. Gidrogenizatsiya zhirov. M.: Legkaya i pischevaya promyishlennost, 1981. 296 p. [in Russian]

Yemets Z.V. Vplyv chynnyka «hospodarstvo» na vmist zhyru v molotsi koriv ta na vykhid molochnoho zhyru. Naukovo-tekhnichnyi biuleten IT UAAN. Kharkiv, 2006. No. 92. P. 42–46. [in Ukrainian]

Plokhinskiy N.A. Biometriya. 2-e izd. Moskva: L. Gory, 1969. 6 p. [in Russian]

Snedekor Dzh.U. Statisticheskiye metody v primenenii k issledovaniyam v selskom khozyaystve i biologii; per. s angl.: V.N. Peregudov. Moskva: Selkhozgiz. 1961. 503 p. [in Russian]

Yemets Z.V. Vmist zhyru v molotsi koriv ta vykhid molochnoho zhyru v zalezhnosti vid porody. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. 2005. No. 2. P. 127–128. [in Ukrainian]

Emets Z.V., MIroshnIkova O.S., Hrutskiy S.S., Basko S.O. Vpliv faktorIv poroda I batko na zhirnokislotniy sklad moloka korIv. Kyiv: Znanie. Serenity-Group, 2017. Vol. 3–2. P. 37–40. [in Ukrainian]

Emets Z.V., Mamenko O.M. Vplyv bugayiv-plidnykIv na selektsiynyi pokaznyk zhyrnomolochnist ihnih dochok. Problemy zooinzhenerii ta veterynarnoi meditsyni: zb.nauk. pr. Harkivska derzhavna zooveterynarna akademiya. Kharkiv, 2013. Vol. (26) 1. P. 131–134. [in Ukrainian]

Emets Z.V., Mamenko O.M., Miroshnikova O.S. Monitoring zhyrnomolochnosti koriv suchasnyh molochnyh porid Ukrainy. Faktory eksperementalnoi evolyutsii organizmiv. 2019. Vol. 24. P. 75–79. [in Ukrainian] doi: 10.7124/FEEO.v24.1082