Вплив синього і червоного світла на фізіологічні і біохімічні характеристики рослин пшениці
Анотація
Мета. Досліджено вплив синього і червоного світла на активність пероксидази, каталази і аскорбату, вміст білків і розчинних вуглеводів у листках сортів пшениці під дією хлориду натрію. Методи. Об'єктами дослідження були сорт м'якої пшениці Саратовська-29 (Triticum aestivum L.) і твердої пшениці Баракатлі-95 (Triticum durum Desf.). Рослини вирощені в лабораторних умовах у рідкому живильному середовищі Кнопа. Експериментальні рослини вирощували під прозорими плівками, що пропускають світло на довжинах хвиль 420-480 нм (синє світло) і 640–680 нм (червоне світло). Протягом вегетаційного періоду, щотижня об 11:00, зразки повністю сформованих листків брали для фізіологічних і біохімічних досліджень. Результати. Під дією хлориду натрію накопичення перекису водню в білому світлі було вище, ніж в синьому і червоному. Низька активність каталази спостерігалася за впливу синього і червоного світла під дією хлориду натрію в обох сортах. У сорту хлібної пшениці Саратовська-29 рівень перекису водню і активність ферментів каталази та аскорбату пероксидази були нижчими, ніж у сорту пшениці Barakatli-95. Висновки. Синє світло стимулювало синтез білків, тоді як червоне світло стимулювало синтез вуглеводів. Синє і червоне світло перешкоджали утворенню H2O2 під дією NaCl.
Ключові слова: синє світло, червоне світло, каталаза, аскорбат пероксидаза, білки, вуглеводи.
Посилання
Bell L.H. The quality of light as a factor regulating the energy of photosynthesis. In: Theoretical foundations of photosynthetic productivity. Moscow: Nauka, 1972. P. 50–62. [in Russian]
Large workshop "Biochemistry". 2012. 108 p. [in Russian]
Bradford M.M. Rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Anal. Biochem. 1976. Vol. 72. P. 248–254.
Voskresenskaya N.P. Photosynthesis and spectral composition of light. Moscow: Nauka, 1965. 312 p. [in Russian]
Voskresenskaya N.P., Nechaeva V.P. The effect of blue, red and green light on the content of protein, nucleic acids, and chlorophyll in young barley plants. Plant physiol. 1967. Vol. 2 (14). P. 299–307. [in Russian]
Voskresenskaya N.P., Nechaeva E.P., Vlasova M.P., Nichiporovich A.A. The value of blue light and kinetin for the restoration of the photosynthetic apparatus of aging barley leaves. Plant physiol. 1968. Vol. 15 (5). P. 890–897. [in Russian]
Voskresenskaya N.P., Omarova I.S., Krylov Yu.V. The effect of long and short-term effects of blue light on the photosynthesis of pea plants. DAS SSSR. 1968. Vol. 182 (6). P. 1443–1449. [in Russian]
Voskresenskaya N.P. The regulatory role of blue light in the formation of photosynthetic apparatus activity. Physiol. and biochemistry of cultivated plants. 1976. Vol. 8 (4). P. 339–348. [in Russian]
Gold V.M., Gaevsky N.A., Botkina T.I., Grigoryev Yu.S. The activity of photochemical reactions in aspidistra in blue and red light. Plant physiol. 1973. Vol. 20 (3). P. 539–543. [in Russian]
Karnachuk R.A. Regulatory effect of green light on the growth and photosynthesis of leaves. Plant. physiol. 1987. Vol. 34 (3). P. 765–773. [in Russian]
Karnachuk R.A., Golovatskaya I.F. Hormonal status, growth, and photosynthesis of plants grown in the light of various spectral compositions. Plant physiol. 1998. Vol. 45 (6). P. 925–934. [in Russian]
Krasnovsky A.A. Plant cell photoreceptors and paths of light regulation. Photoregulation of metabolism and plant morphogenesis. Moscow: Nauka, 1975. P. 5–15. [in Russian]
Kuznetsov E.D., Ivanova Z.P., Shakhov A.A. Phytochrome-dependent photoregulation, its mechanisms and significance for light control of plants. Problems of plant phytoenergetics. Alma-Ata, 1978. No. 5. P. 21–42. [in Russian]
Kumar G., Knowles N.R. Changes in Lipid Peroxidation and Lipolytic and Free-Radical Scavenging Enzyme Activities during Aging and Sprouting of Potato (Solanum tuberosum) Seed-Tubers. Plant Physiol. 1993. Vol. 102 (1). P. 115–124. doi: 10.1104/pp.102.1.115
Petrov V.E., Loseva N.L. Energy of an assimilating cell and photosynthesis. Energy aspects of plant resistance. Kazan: Kazan Publishing House, University, 1986. P. 5–76. [in Russian]
Tertyshnaya Yu.V., Levina N.S. The influence of the spectral composition of light on the development of crops. Agricultural machinery and technology. P. 24–29. [in Russian]
Chayka M.T., Savchenko G.E. Chlorophyll biosynthesis during the development of plastids. Minsk: Science and Technology, 1981. 168 p. [in Russian]
Yakushenkova T.P. Comparative effect of blue and red light on some physiological parameters and resistance of spring wheat seedlings. 2002. Avtoref. diss. 21 p. [in Russian]