Синтез, характеристика та антирадіаційні властивості триптофанатів кобальту (ІІ), мангану (ІІ), купруму (ІІ) і цинку

  • Е. Н. Шамілов
  • А. С. Абдуллаєв
  • М. М. Фаражов
  • В. Е. Шаміллі
  • Ш. І. Гахраманова
  • Ф. Ф. Джалаладдінов

Анотація

Мета. Для вивчення радіозахисної активності були отримані триптофани кобальту (II), марганцю (II), міді (II) та цинку. Методи. Склад та структуру комплексів вивчали за допомогою елементарного, термогравіметричного аналізу та ІЧ-інфрачервоної спектроскопії. Для визначення наявності радіозахисних властивостей комплексів Co (II), Mn (II), Cu (II), Zn з триптофаном було проведено тест на 30-денну виживаність опромінених тварин. Результати. Результати термогравіметричних досліджень показали, що кінцевим продуктом термічного розпаду всіх сполук є оксид металу відповідно. Метод ІЧ-спектроскопії показав, що ліганди у складі металевих (II) комплексів входять у нейтральну форму і координують комплексоутворювач через атом азоту. Результати експериментів із комплексами показали, що вони мають помітну радіозахисну активність. Радіопротекторна активність комплексів Co (II) з триптофаном становить 55%, Mn (II) з триптофаном 50%, Cu (II) з триптофаном 40% та Zn 30%. Вони покращують виживання та середню тривалість життя смертельно опромінених мишей, не досягаючи рівня відомого радіопротектора цистаміну, який становить 80%. Висновки. Отримані нами дані свідчать про перспективи використання комплексів Co (II), Mn (II), Cu (II), Zn з триптофаном у профілактичних цілях для запобігання місцевих радіаційних травм.

Ключові слова: триптофанометалеві комплекси, ІЧ-спектроскопія, термогравіметрія, складні сполуки,
радіозахисні властивості.

Посилання

Gahramanova Sh.I., Azizov. I.V. Guliyeva.E.A., The effect of newly synthesized zinc complexes with amino acids on the morphophysiological indicators of wheat seedlings. Academic Journal of Western Siberia. 2014. Vol. 10 (5). P. 94-95

Gahramanova Sh. E., Suleymanov G.Z., Azizov.I.V. Influence newly syntesized manganese complexes with amino asids on morphophysiological chracteristics wheat germ. American International Journal of Contemporary Research. 2014. Vol. 4 (12). P. 58-60.

Mahmudov K. T., Sutradhar M., Martins L., Silva F. C, Ribera A., Nunes V. M., Marchetti F., Pombeiroa A. L., Gahramanova Sh. I., Mn(II) and Cu(II) complexes with arylhydrazones of active methylene compounds as effective heterogeneous catalysts for solvent and additive-free microwave-assisted peroxidative oxidation of alcohols. RSC Advances An international journal to further the chemical sciences. The Royal Society of Chemistry. 2015. Vol. 5. P. 25979-25987. doi: 10.1039/C5RA02667A

Gahramanova Sh.I., Gulieva E.A., Suleimanov G.Z., Karimova U.A., Asgarova T.Y. Interaction of manganese (II) with valine and β-alanine. International Youth Scientific and Practical Conference of Students, graduate students and young "Fundamental and applied research in the field of chemistry and ecology", (Kursk September 23 - September 26, 2015). P. 29-31.

Alam S.M., Shereen A. Effect of different levels of Zinc and Phosphorus on growth and chlorophyll content of wheat. Asian J. Pl. Sc. 2002. No. 3. P. 304-306.

Mortverdt J.J., Giordano P.M. 1969. Availability to com of zinc applied with macro nutrient fertilizers. Soil. Sc. 1969. No. 108. Р. 180-187. doi: 10.1097/00010694-196909000-00006

Tayyeva H., Humid U. Sh., Muhammad J. Zinc effect on grown rate, chlorophyll, protein and mineral contents of hidroponically mungbeans plant (Vigna radiata). Arabian J. of Chemistri. 2013. P. 1-7.

Viets F.J. Zn deficiency in the soil plant system. C. Thomas publisher. Springfield, USA, 1966. Р. 90-127.

Nakamoto K. Infrared and raman spectra of inorganic and coordination compounds. 5th edn. Interscience-Wiley, NewYork, 1997.

Gahramanova S.I., Jalaladdinov F.F., Munshieva M.K., Khudaverdiev R.A., Hamidov R.H., Muradkhanov R.M., Abdullaev A.S., Shamilov E.N., Azizov I.V. Synthesis and investigation of complex compounds of divalent manganese, copper, cobalt and zinc with tryptophan and their biological activity. Int. J. Chem. Sci. Vol. 16 (3). doi: 10.21767/0972-768X.1000286.