Екстракція біологічно активних речовин з решток перикарпіїв буряків цукрових (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris)

  • О. Л. Кляченко
  • Л. А. Янсе
  • А. Ф. Ліханов

Анотація

У регуляції проростання насіння, росту і розвитку проростків важлива роль належить біологічно активним речовинам, які в буряків цукрових (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris) знаходятся переважно в оплоднях. Мета. Екстракція вторинних метаболітів та вивчення впливу багатокомпонентної системи ендометаболітів перикарпіїв буряків цукрових на проростання насіння рослин. Методи. Хімічний склад метаболітів плодів і перикарпіїв буряків цукрових визначали методом тонкошарової хроматографії; диференційоване їх розділення здійснювали з використанням колонкової хроматографії і гельфільтрації; загальний вміст фенольних сполук у плодах і перикарпіях – спектрофотометрично. Результати. Установлено, що в перикарпіях буряків цукрових міститься значна кількість фенольних сполук. Виділено чотири групи фенольних сполук із різною молекулярною масою, частка яких складає в середньому 5–10 %. У ході вивчення впливу водних екстрактів на насіння редису встановлено, що елюенти перших об’ємів води (3–5 мл) проявляли виражену стимулюючу дію, тоді як подальші об’єми елюентів (8–9 мл) характеризувалися гальмівною дією. Висновки. В екстрактах перикарпіїв буряків цукрових виявлено феноли, флавоноїди та їх глікозиди, які є високоактивними інгібіторами й стимуляторами росту і можуть бути використані як природні біологічно активні речовини. 

Ключові слова: буряки цукрові, перикарпії, біологічно активні сполуки, феноли, флавоноїди.

Посилання

Alberdi M., Corcuera L.J. Cold acclimation in plants. Phytochemstry. 1991. Vol. 30. P. 3177–3184.

Hermann K., Meinhard J., Dobrev P., Linkies A., Pesek B., Hess B., Machácková I., Fischer U., Leubner-Metzger G. 1-Aminocyclopropane-1-carboxylic acid and abscisic acid during the germination of sugar beet (Beta vulgaris L.): a comparative study of fruits and seeds. Journ. of Experimental botany. 2007. Vol. 58, № 11. P. 1–14. doi: 10.1093/jxb/erm162.

Blazhej A., Shutyy L. Fenol'nye soedineniia rastitel'nogo proiskhozhdeniia. M.: Mir, 1977. 239 p. [in Russian]

Chiji H., Tanaka S., Izawa M. Phenolic germination inhibitors in the seed balls of red beet (Beta vulgaris L. var. rubra). Agric. Biol. Chem. 1980. 44, № 1. P. 205–207.

Adkins S.W., Bellairs S.M., Loch D.S. Seed dormancy mechanisms in warm season grass species. Euphytica. 2002. Vol. 126, № 1. P. 13–20.

Vasil'eva I.S., Paseshnichenko V.A. Steroidnye glikozidy rasteniy i kul'tury kletok dioskorei, ikh metabolizm i biologicheskaia aktivnost'. Uspekhi biologicheskoy khimii. 2000. V. 40. P. 153–204. [in Russian]

Takhtadzhian A.L. Sravnitel’naja anatomija semjan. V. 3. Dvudol'nye. Caryophyllidae – Dilleniidae. L.: Nauka, 1991. P. 77–78 [in Russian]

Junttila O. Germination inhibitors in fruit extracts of red beet (Beta vulgaris cv. rubra). Journal of Experimental Botany. 1976. Vol. 27, № 99. P. 827–836.

Dictionary of Natural Products, ver.22. 2014. Taylor and Francis Group. URL: http://dnp.chemnetbase.com(2014) (Last ac-cessed: 1.04.2019).

Kovalev V.N., Popova N.V., Kislichenko V.S. i dr.Praktikum po farmakognozii: ucheb. posobie dlia stud. vuzov / pod obshch. red. V.N. Kovaleva. Kh.: Izd-vo NFaU; Zolotye stranitsy, 2003. 512 p. [in Russian]

Grodzinskiy D.M. Nadezhnost' rastitel'nykh sistem. K.: Naukova dumka, 1983. 368 p. [in Russian]

Maluszynski M., Ahloowalia B.S., Sigurbjörnsson B. Application of in vitro mutation techniques for crop improvement. Euphytica. 1995. 85. P. 303–315. doi: 10.1007/BF00023960.

Morris P.C., Grierson D., Whittington W.J. Endogenous inhibitors and germination of Beta vulgaris. Journal of Experimental Botany. 1984. Vol. 35, № 7. P. 994–1002. doi: 10.1093/jxb/35.7.994.

Kliachenko O.L., Likhanov A.F., Grakhov V.P. Bar’ernye funktsii perikarpiev sakharnoy svekly razlichnykh genotipov. Fiziologiia rasteniy i genetika. 2015. V. 47, No 5. P. 420–429. [in Russian]

Oehme J. Rüben. Zuckerrübe. In: Seiffert M. (Hrsg.) Pflanzenproduktion. Drusch- und Hakrfrucht Produktion. VEB Deutscher Landwirtschaftsverlag Berlin, 1981. S. 302–374.