Виділення та ідентифікація штаму-продуценту рибофлавіну

  • М. М. Радченко
  • Н. Є. Бейко
  • Г. С. Андріяш
  • О. О. Тігунова
  • С. М. Шульга

Анотація

Мета. Мета дослідження полягала в отриманні штаму-продуценту рибофлавіну з природних джерел для розробки технології рибофлавіну. Методи. Штами-продуценти виділяли методом відбитків (реплік). Ідентифікацію штамів проводили за загальноприйнятими методиками з використанням «Визначника бактерій Берджі». Отримані клони перевіряли на накопичення рибофлавіну флуориметричним методом. Результати. Досліджено 9 природних джерел (бульб картоплі), з них виділено чисті культури мікроорганізмів та проведено їх ідентифікацію. Виявлено два типи колоній бактерій роду Bacillus. Виділені штами перевірено на чутливість до антибіотиків та здатність накопичення рибофлавіну. Висновки. В результаті досліджень виділено штам-продуцент рибофлавіну, штам класифіковано як B. subtilis. Під час культивування протягом 72 годин на середовищі з сахарозою штам накопичував 4,3 г/л рибофлавіну. Цей штам був прийнятий як вихідний для розробки технології рибофлавіну.

Ключові слова: рибофлавін, штам, мікробіологічний синтез, Bacillus subtilis.

Посилання

Berezovskii V.M. Khimiia vitaminov. Moskva: Pishchevaia promyshlennost', 1973. 632 p. [in Russian]

Survase S.A., Singhal R.S., Bajaj I.B. Biotechnological Production of Vitamins. Food Technol. and Biotechnol. 2006. No 44. Р. 381–396.

Vandamme E., Revuelta J. Industrial Biotechnology of Vitamins, Biopigments, and Antioxidants. New York: Wiley–VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, 2016. 581 р.

Stahmann K.P., Revuelta J., Seulberger H. Three biotechnical processes using Ashbya gossypii, Candida famata, or Bacillus subtilis compete with chemical riboflavin production. Appl. Microbiol. and Biotechnol. 2000. Vol. 53, № 5. P. 509–516.

Boone D.R., Castenholz R.W., Garrity G.M. Bergey's Manual of Systematic Bacteriology. Volume 3. The Firmicutes. USA: Springer, 2009. 1449 p.

Eremina I.A. Laboratornyi praktikum po mikrobiologii: Uchebnoe posobie. Kemerovo: KemerovskiI tekhnologicheskiI institut pishchevoi promyshlennosti, 2005. 112 p. [in Russian

Pimenova M.N., Grechushina N.N., Azova L.G. Rukovodstvo k prakticheskim zaniatiiam po mikrobiologii. Moskva: Izd. Moskovskogo universiteta, 1971. 220 p. [in Russian]

Labinskaia A.S. Obshchaia i sanitarnaia mikrobiologiia s tekhnikoI mikrobiologicheskikh issledovaniI. Moskva: Medicina, 2004. 576 p. [in Russian]

Teper E.Z., Shil'nikova V.K., Pereverzeva G.I. Praktikum po biologii Moskva: Kolos, 1979. 216 p. [in Russian]

Koncevaia I.I. Mikrobiologiia: kul'tivirovanie i rost bakteriI. Prakticheskoe rukovodstvo dlia stud. biologich. spec. vuzov. Chernigov: Desna Poligraf, 2017. 44 p. [in Russian]