Вихідний матеріал для селекції пшениці м’якої озимої на високу стійкість до хвороб в умовах лісостепу України
Анотація
.
Мета. Вивчити болгарські зразки озимої пшениці, визначити джерела стійкості до хвороб для подальшої селекційної роботи та створити високоврожайні сорти, адаптовані до умов Лісостепу. Методи. Експериментальна частина роботи була проведена в 1987–2013 рр. у селекційній сівозміні Миронівського інституту пшениці. Як вихідний матеріал використовували 1470 болгарських зразків. Результати. Зразки М–61–185, 97/58–1, 1769–64, 668–2, 49/94–168, 301–44–55, 1990 50, 836/87–2 характеризувалися стабільно високою стійкістю до бурої іржі в поєднанні з урожайністю на рівні адаптивної норми; 3324–1, 1919–50, 77/83–71, 2579–30–19, 704/90–30, 411/92–57, 97/58–1, Лілія, Мілена – до борошнистої роси; 1919–50, Liliia, 836/87–2, 6532–5, 49/94–168, DM–62–44, 835/87–44–38, 97/58–1 – до септоріозу листя. Генотипи 759–1, 2579–30–19, 836/87–2, DM–62–44, 1919–50, які поєднують групову стійкість до трьох хвороб із комплексом ознак: зимостійкі, крупнозерні, продуктивні, з добрими показниками якості; врожайні, з крупним зерном і високою якістю – 97/58–1, MT–17131–87, 71/90–1097, 2514–114, є найбільш цінними для селекціонерів. За участю зразка 2579–30–19 був створений новий сорт пшениці озимої Господиня миронівська. Висновки. Болгарські зразки є цінним вихідним матеріалом для селекції пшениці озимої на стійкість до хвороб у Лісостеповій зоні України.
Ключові слова: озима пшениця, болгарський зразок, стійкість до хвороб.
Посилання
Vavilov N.I. Botanical and geographical bases of plant breeding. Moskva; Leningrad: Selkhozgiz, 1935. 60 s. [in Russian]
Vavilov N.I. Law of homologous series in heritable variation. Theoretical bases of plant breeding. Moskva; Leningrad: Selkhozgiz. 1935. T. 1. S. 75–128. [in Russian]
Vavilov N.I. Scientific basis of plant breeding. Moskva; Leningrad: Selkhozgiz, 1935. 245 s. [in Russian]
Geshele E.E. Basics of phytopathological evaluation in plant breeding. Moskva: Kolos, 1978. 206 s. [in Russian]
Lytun P.P., Kyrychenko V.V., Petrenkova V.P., Kolomatskaia V.N. Adaptive breeding. Theory and technology at the present stage. Kharkiv: Маgda LТD, 2007. 264 s. [in Ukrainian]
Sarbaev A.T., Val'ter A.Ya., Abdulakhanova G.N., Zhangaziev A.S. Iskhodnyy material dlya selektsii. Selektsiya i urozhay: sb. nauch. trudov Kazakhskogo NII zemledeliya im. V.R. Vil'yamsa. Alma-Ata: VO VASKhNIL, 1988. P. 72–84. [in Russian]
Kriuchkova L.O. Development of interaction between plants and fungal pathogens following the example of main wheat dis-eases. Fiziologiya i biokhimiya kul'turnykh rasteniy. 2010. T. 42, No. 4. P. 322–329. [in Ukrainian]
Honcharenko M.P., Retman S.V., Semenikhin O.V., Kopenina O.A. Proty kompleksu khvorob. Karantyn i zakhyst roslyn. 2009. № 6. P. 20–22. [in Ukrainian]
The Future Role of Pesticides in US Agriculture. Washington National Academy Press, 2000. 301 p. (USA).
Dospekhov B.A. Methods of Field Experiments: (With Basis of Statistical Processing of the Results of Research). Izd. 4-oe, pererab. i dop. M.: Kolos, 1979. 416 s., il. (Uchebniki i ucheb. posobiya dlya vyssh s.-kh. ucheb. zavedeniy). [in Russian]
Babayants L., Meshterkhazi A., Vekhter F. i dr. Methods of breeding and assessing the resistance of wheat and barley to diseases in the CMEA member countries. Praga, 1988. 321 s. [in Russian]
Litun P.P., Kyrychenko V.V., Petrenkova V.P., Kolomatska V.P. System analysis in field crop selection: tutorial. Kharkiv, 2009. [in Ukrainian]
Lisovyi M.P., Pavliuchyk O.P. Virulence of the population of wheat brown rust causative agent. Visnyk ahrarnoi nauky. 2004. No. 1. S. 22–27. [in Ukrainian]
Kovalyshyna H.M. Influence of meteorological factors on the degree of defeat of myronivskih varieties of winter wheat by brown rust. Zakhyst i karantyn roslyn. 2006. Vyp. 52. S. 101–109. [in Ukrainian]
Babushkina T.V. Genetic control of resistance to the powdery mildew pathogen (Blumeria graminis DC.) in soft spring wheat. Selektsiia i nasinnytstvo. Kharkiv, 2014. Vyp. 105. S. 95–101. [in Ukrainian]
Panayotov I. Bulgarian bread wheat cultivars as the result of 100 years activity. Bulgarian Journal of Agricultural Science. 2000. No. 6. P. 387–398.