Залежність зернової продуктивності колоса головного пагона від маси сухої речовини стебла у сортів озимої пшениці

  • О. В. Зборівська
  • Г. О. Прядкіна
  • О. Г. Соколовська-Сергієнко
  • Н. М. Махаринська

Анотація

Мета. Оцінка маси сухої речовини стебла головного пагона різних сортів озимої пшениці в фази цвітіння та повної стиглості в якості критерію зернової продуктивності його колоса в роки з різними метеорологічними умовами. Методи. Польові, морфометричні, математично-статистичні. Результати. Досліджено фенотипну варіабельність маси сухої речовини стебла головного пагона сортів озимої пшениці в фази цвітіння та повної стиглості зерна у роки, що суттєво відрізнялися за погодними умовами. Встановлено, що маса сухої речовини стебла головного пагона у фази цвітіння і повної стиглості зерна суттєво варіювала (відповідно 0,6 – 1,2 г та 0,5 – 1,0 г у 2014 р. і 1,0 – 2,0 г та 0,8 – 1,5 г у 2016 році) залежно як від сорту, так і різних умов вирощування. Межі варіювання зернової продуктивності колоса головного пагона у 2014 році складали від 0,9 до 2,2 г та від 1,5 до 2,5 г у 2016 році. Встановлено, що у фазу цвітіння тіснота кореляційного зв’язку між масою зерна з колоса головного пагона та масою сухої речовини стебла була істотною за 99% вірогідності за всіх умов вирощування (r=0,8-0,9). Висновки. Показано, що зернова продуктивність колоса головного пагона озимої пшениці пов’язана зі здатністю його стебла до запасання асимілятів у вегетативний період. Встановлено, що маса сухої речовини стебла головного пагона у фазу цвітіння може слугувати критерієм оцінки його зернової продуктивності

Ключові слова: Triticum aestivum L., маса сухої речовини стебла, зернова продуктивність.

Посилання

Long S.P., Ort D.R. More than taking the heat: crops and global change. Plant Biology. 2010. No. 13. P. 241–248.

Masudaa T., Goldsmith P.D. World soybean production: Area harvested? Yield and long–term projections. International Food and Agribusiness Management Review. 2009. Vol. 12, No. 4. P. 143–162.

Brown L.R. World of the edge. How to prevent environmental and economic collapse. Eds. W.W. Norton and Company. New York, London. 2011. P 245.

Ray D.K., Ramankutty N., Mueller N.D. Recent patterns of crop yield growth and stagnation. Nature communication. 2012. No. 3: 1293.

Application of plant physiology in the selection of wheat [Per. with English. Ed. V.V. Morgun]. Kiev: Logos, 2007. 492 p.

Hawkesford M.J., Araus J.-L., Park R., Calderini D., Miralles D., Zhen T., Zhang J., Parry M.A.J. Prospects of doubling global wheat yields. Food and Energy Security. 2013. No. 2. P. 34–48.

Stasik O.O., Kiriziy D.A., Priadkina G.A. Photosynthesis and problems of raising crop yield. Plant physiology and genetics. 2013. Vol. 45, No. 6. P. 501–516.

Tyagi B.S., Shoran J., Singh G., Rane J., Mishra B. Grain yield improvement through increased assimilates and efficient partitioning of photosynthetes in bread wheat (Triticum aestivum L.). 11th International Wheat Genetics Symposium: abstract (Brisben, QLD, Australia, 24–29 August 2008). Brisben, 2008. P. 303.

Derkx A.P., Orford S., Griffiths S., Foulkes M.J., Hawkesford M.J. Identification of differentially senescing mutants of wheat and impacts on yield, biomass and nitrogen partitioning. Journal of Integrative Plant Biology. 2012. No. 54. P. 555–566.

Tishchenko V.N. Duration of the vegetative and interphase periods and their correlation with the yield depending on the conditions of the year and the genotype of winter soft wheat. Newsletter of Poltava State Agrarian Academy. Poltava. 2005. No. 3. P. 97–102.

Reynolds M.P., Foulkes J., Furbank R., Griffiths S., King J., Murchie E., Parry M., Slafer G. Achieving yield gains in wheat. Plant, Cell & Environment. 2012. Vol. 35. P. 1799–1823.

Pedro A., Savin R., Habash D.Z., Slafer G.A. Physiological attributes associated with yield and stability in selected lines of a durum wheat population. Euphytica. 2011. Vol. 180. P. 195–208.

URL: http://www.pogodaiclimat.ru/monitor.php?id=33345 (Last accessed: 28.02.2018).

Morhun V.V., Sanin Ie.V., Shvartau V.V. Club 100 centners. Modern varieties and optimum systems of nutrition and protection of winter wheat. К., 2015. 144 p.

Dospekhov B.A. Methodology of field experience. Moskva: Kolos, 1973. 335 p.

Reynolds M.P., Pellegrineschi A., Skovmand B. Sink-limitation to yield and biomass: a summary of some investigation in spring wheat. Ann. Appl. Biol. 2005. Vol. 139. P. 466–473.

Kirizii D.A., Shadchyna T.M., Stasik O.O., Priadkina H.O., Sokolovs′ka-Serhiienko O.H., Huliaiev B.I, Sytnyk S.K. Features of photosynthesis and production process in high-intensity genotypes of winter wheat. Кyiv, 2011. 416 p.