Вплив різних концентрацій NaCl на морфофізіологічні властивості проростків м’якої пшениці (Triticum aestivum L.)
Анотація
Мета. Досліджено вплив різних концентрацій NaCl на енергію проростання, відсоток проростання насіння і морфофізіологічні показники проростків у генотипів м’якої пшениці (Triticum aestivum L.). Методи. Насіння пшениці пророщували за 0, 100, 150, 200 мМ концентрацій NaCl з використанням рулонного методу. Результати. Зі збільшенням концентрації хлористого натрію спостерігалася затримка росту проростків і кореневої системи у всіх зразках. Різні концентрації солі на окремі сорти впливали по-різному. Висновки. Вищі показники розвитку проростків і кореневої системи і найбільшу кількість хлорофілу було виявлено при 150 і200 мМ концентраціях NaCl у сорту Мірбашір-128. Сорти Безостая і Нурли-99 проявляли середню толерантність, у той час як сорт Шекі-1 був менш толерантним.
Ключові слова: NaCl, сорти пшениці, енергія проростання, відсоток проростання, хлорофіл.
Посилання
Flovers T.J. Improving crop salt tolerance. J. Exp. Bot. 2004. Vol. 55. P. 307–319.
Bouaziz A., Hick D. Consumption of wheat seed reserves during germination and early growth as affected by soil water potential. Plant soil. 1990. Vol. 128. P. 161–165.
Ramagopal S. Inhibition of seed germination by salt and its subsequent effect on embryonic protein synthesis in Barley. J. Plant Physiol. 1990. 136. P. 621–625.
Shevyakova N.I. Metabolism and physiological role of proline in plants under water and salt stress. Plant Physiol. 1982. Vol. 30, No. 4. P. 743–751.
Shykhmuradov A.Z. Stability of diploid wheat species to increased NaCl content. South of Russia: ecology, development. 2011. V. 1. P. 40-43.
Belozerova A.A., Bome N.A The study of the response of spring wheat to salinity by the variability of the morphometric parameters of seedlings. Fundamental research. 2014. Vol. 12, No. 2. P. 3-30.
Kuznetsov V.V., Chidirov B., Roshunkin B.V., Borisova N.N. General systems of the tolerance of cotton to salinity and high temperature: factors and hypotheses. Plant Physiology. 1990. Vol. 37, No. 5. P. 987–996.
Yadav S., Irfan M., Ahmad A., Hayat. Causes of salinity and plant manifestations to salt stress: a review. Environ Biol. 2011. Vol. 32 (5). P. 667–685.
Amirjani M.R. Effekt of salinity stress on growth, sugar content, pigments and enzyme activity of rice. Int. botany. 2011. Vol. 7. P. 73–81.
Alyev R.T., Abbasov M.A., Rahymly V.R. Stress and adaptation of plants. 2014. 120 p.
Tambussi E.A., Nogues S., Araus L. Ear of durum wheat under water stress: water relations and photosynthetic metabolism. Planta. 2005. P. 1–25.
Havrylenko V.F., Zyhyhalova T.V. A large practicum on photosynthesis. M., 2003. P. 46–55.
Maxwell K., Jonson G. Chlorophyll fluorescence – a practical guide. Journal of experimental botany. 2000. Vol. 5, No 345. P. 659–665.
Kuznetsov V.V., Shevyakova N.I. Polyamines and plant adaptation to saline environment. Desert plants. Springer – Verlag, 2010. P. 261–298.
Gang I., Shuwen W., Jian Z., Zhiyong Y., Qina P. Leaf chlorophyll fluorescence, hyperspectral reflectance, pigments content, malondialdehyde and proline accumulation responses of castor bean (Ricinus communis L.) seedlings to salt stress levels. Ind Crops Prod. 2010. Vol. 31. P. 13–19.
Atoev M.Kh., Erhashev A., Abdullaev A., Dzumaev B.B. The effect of salinization and soil drought on the content of photosynthetic pigments in leaves of various species and varieties of wheat. Proceeds of the Department of Biology and Medicine. AN RT. 2011. № 3. P. 13–20.
Wang Wen-Yuan, Yan Xiao-Feng, Jiang Ying, Qu Bo, Xu Yu –Feng Effects of salt stress on water content and photosynthetic characteristics in iris lactera Var. Chinessis seedlings. Middle – East Journal of scientific research. 2012. Vol. 12 (1). P. 70–74.