Мінливість ознаки «товщина соломини другого міжвузля» (ТС-2М) сортів пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.) різного походження

  • В. М. Тищенко
  • О. М. Дінець

Анотація

Мета. Сьогодні створення високопродуктивних сортів пшениці м’якої озимої з міцною соломиною, добре пристосованих до конкретних ґрунтово-кліматичних умов є  головним завданням селекціонерів. З аналізу літературних джерел видно, що інформації вкрай недостатньо для вивчення товщини соломини пшениці м’якої озимої, а особливо її другого міжвузля. Тому метою наших досліджень було дослідити рівень формування і мінливість ознаки «товщина соломини 2-го міжвузля» (ТС-2М) пшениці м’якої озимої. Методи. У статті викладені методи проведення експерименту із вивчення рівня формування і мінливості ознаки ТС-2М сортів та селекційних ліній пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.): польовий, лабораторний, метод групування за мінімальними та максимальними значеннями Результати. Надана оцінка 41 сорту пшениці м’якої озимої різного походження за рівнем формування ознаки ТС-2М. Результати математично-статистичного аналізу великої вибірки сортів озимої пшениці за ознакою ТС-2М показали, що рівень її формування і мінливість генетично зумовлені. Висновки. Встановлено, що ознака ТС-2М тісно корелює з головними ознаками врожайності, тому відбір продуктивних генотипів у технології селекційного процесу за ознакою ТС-2М є ефективним. Добори в селекційному процесі за ознакою ТС-2М краще проводити за ранніх строків сівби, коли всі фази органогенезу були реалізовані генотипом у процесі росту й розвитку пшениці м’якої озимої.

Ключові слова: пшениця м’яка озима, кількісні ознаки: товщина соломини другого міжвузля (ТС-2М), строки сівби, генетичний коефіцієнт варіації (CV%). 

Посилання

Golik L.M. Ekological and geographical variability of qualitative and quantitative plant traits of spring wheat and selection of new winter wheat varieties, based on plant traits: Expose of Doctoral Thesis, Dr. agr. sc. Chabany, 2009. 29 p.

Khomenko S.O., Fedorenko M.V. Initial material for resistance against sustainability of durum spring wheat in the conditions of forest-steppe of Ukraine. Breeding and Seed Production: The Scientific Papers of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet. 2014. Vol. 21. P. 184–189.

Gavrilova A.M., Myshkina V.A. Anatomical properties of the stem structure in triticale varieties in relation to resistance. Agricultural Biology. 1985. Vol. 4. P. 59–61.

Teteryatchenko K.G., Gbordzi K. Varietal specificity of the adaptive systems of soft winter and spring wheat, which determine the resistance to lodging, productivity and drought tolerance. Selection and harvest of field crops: a collection of scientific works. Kharkov, 1984. Vol. 310. P. 7–14.

Razumovsky A.G. Morphological method for determination of wheat stability resistens to lodging. Proceedings of the Krasnodar Research Institute of Rural farms. 1965. Vol. 3. P. 117–122.

Tishchenko V.N., Chekalin N.M. Genetic bases of adaptive selection of winter wheat. Monograph. Poltava. 2005. 243 p.

Tishchenko V.N., Dinets, O.N., Shapochka O.N. Variability of quantitative traits in cultivars and breeding varieties of winter wheat in relation to plant trait "the thickness of the straw 2nd internode" (TS-2M), depending on sowing time. Biological Crop Production in modern Agriculture. Uman. 2011. P. 155–160.

Dospekhov B.A. Methods of field experiment. Moscow: Agrоprоmizdat, 1985. 351 p.