Генетичний аналіз вмісту олеїнової кислоти в олії кукурудзи на основі мутації Sugary-1
Анотація
Мета. Генетичний аналіз вмісту олеату у носіїв мутації кукурудзи su1. Методи. Досліди проводилися на серії ліній-носіїв мутації su1, а також гібридів, отриманих за їх діалельних і топ-кросних скрещувань. Результати. Лінії – носії мутації su1 відрізнялися від ліній звичайного типу підвищеним вмістом олеату, який успадковувався за типом неповного домінування з переважним внеском до дисперсії аддитивних ефектів. Висновки. Підвищення вмісту гліцеридів олеїнової кислоти у носіїв мутації su1 є наслідком просторового зчеплення локуса su1 з олеат-кодуючим локусом, ефект якого може модифікуватися полігенним комплексом.
Ключові слова: Zea mays L., мутація su1, олеїнова кислота, генетичний аналіз.
Посилання
Warner K., Knowlton S. Frying quality and oxidative stability of high – oleic corn oils. J. Amer. Oil. Chem. Soc. 1997. Vol. 74. P. 1317–1322.
Pravst I. Oleic acid and its potential health effects. Oleic acid. Production, uses and potential health effects: monography / L. Whelan Ed. New-York: Nova Sci. Publ. Inc., 2014. Cpt. 3. P. 35–54.
Choe E., Min D.B. Chemistry of deep – frying oils. J. Food Sci. 2007. Vol. 72. P. 77–86.
Moreau R.A. Corn oil. Vegetable oils in food technology: composition, properties and uses: monography. F.D. Gunstone Ed., 2nd ed. Chichester: Wiley & Blackwell, 2011. Сhpt. 10. P. 273–289.
Lee E.A. Maize for oil. Oil crops: monography / J. Vollmann, I. Raican Eds. Dordrecht – Heidelberg – London – New-York: Springer Sci., 2009. Chpt. 17. P. 493–506.
Coughlan S.J., Kinney A. Transgenic plants as a sources of modified oils. Plant biotechnology and transgenic plants: monography/ K.-M. Oksman – Caldentey, W. Barz Eds. New – York – Basel: Marcel Dekker Inc., 2002. Chpt. 13. P. 316–332.
Duvick S.A., Pollak L.M., Edwards J.W., White P.J. Altering the fatty acid composition of corn belt corn through tripsacum introgression. Maydica. 2006. Vol. 51. P. 409–416.
White P.J., Pollak L.M., Duvick S. Improving the fatty acid composition of corn oil by using germplasm introgression. Lipid Technol. 2007. Vol.19. P. 35 - 38.
Whight A. A gene conditioning high oleic maize oil,OCL1. Maydica.1995. Vol. 40. P. 85- 88.
Alrefai R., Berke T.G., Rocheford T.R. Quantitative trait locus analysis of fatty acid concentrations in maize. Genome. 1995. Vol. 38. P. 894–901.
Motto M., Balconi C., Hartings H., Rossi V. Gene discovery for improvement of kernel quality-related traits in maize. Genetika. 2010. Vol. 42. P. 23–56.
Tymchuk D.S., Muzhylko V.V., Tymchuk S.M. Effects of interactions of non – allelic genes of maize endosperm structure on the oil fatty acid composition. Faktory eksperymental′noі evoliutsii orhanizmiv: zbirnyk naukovykh prats’. Kyiv: Ukrains′ke tovarystvo henetykiv i selektsioneriv im. M.I. Vavilova, 2017. Vol. 21. P. 205–209.
Neuffer M.G., Coe E.H., Wessler S.R. Mutants of maize: monography. Cold Spring Harbor: Cold Spring Harbor Lab.Press, 1997. 468 p.
Dospekhov B.A. Technique of field experiment. Moskva: Ahropromyzdat, 1985. 351 p.
Prokhorova M.Y. Methods of biochemical research. Leningrad: Khymyia, 1982. 272 p.
Lakyn H. F. Byometryia. Moskva: Vysshaia shkola, 1973. 343 p.
Lytun P.P., Proskurnyn N.V. Genetics of quantitative traits: genetic crossing and genetic analysis: uchebnoe posobye. Kyev: UMVO, 1992. 96 p.
Tetlow I.J., Morell M.K., Emes M.J. Recent developments in understading the regulation of starch metabolism in higher plants. J. Exp. Bot. 2004. Vol. 55. P. 2131–2145.
Shanklin J., Cahoon E.B. Desaturation and related modifications of fatty acids. Annu Rev Plant Physiol Plant Mol Biol. 1998. Vol. 49. P. 611–641.
Belo A., Zheng P., Luck S., Shen B., Meyer D.J., Li B., Tingey S., Rafalski A. Whole genome scan detects an allelic variant of fad2 associated with increased oleic acid levels in maize. Mol. Gen. Genomics. 2008. Vol. 279. P. 1–10.