Якість зерна у ліній м’якої пшениці з генетичним матеріалом Triticum kiharae

О. А. Орловская, С. И. Вакула, Л. В. Хотылева, А. В. Кильчевский

Анотація


Мета. Triticum kiharae (AtAtGGDD, 2n=42) є цікавим видом для поліпшення сортів м’якої пшениці як джерело високого вмісту білка, клейковини в зерні і стійкості до багатьох захворювань. З метою збагачення генофонду T. aestivum L. раніше нами отримані лінії пшениці з генетичним матеріалом T. kiharae. Мета даної роботи полягала в оцінці впливу генетичного матеріалу T. kiharae на якість зерна інтрогресивних ліній пшениці. Методи. Склад високомолекулярних субодиниць глютеніну вивчали методом SDS-електрофорезу. Оцінка найважливіших показників якості зерна (склоподібність, вміст білка і клейковини, якість клейковини) проведена по ГОСТу. Результати. Порівняльний аналіз складу високомолекулярних субодиниць глютеніну у інтрогресивних ліній м’якої пшениці та їх батьківських форм дозволив виділити лінії з алелями локусів Glu-1 від T. kiharae, які не характерні для T. aestivum L. Склоподібність, вміст білка і клейковини в більшості інтрогресивних ліній T. aestivum/T. kiharae вище, ніж у батьківських сортів пшениці. Висновки. Інтрогресія генетичного матеріалу T. kiharae в геном м’якої пшениці справила позитивний ефект на всі вивчені показники якості зерна, крім якості клейковини.

Ключові слова: пшениця м’яка, T. kiharae, глютенін, SDS-електрофорез, якість зерна.


Повний текст:

PDF (Russian)

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.