Електрофоретичні спектри та активність пероксидази у рослинах пшениці різних сортів

Т. П. Маменко, Л. В. Сірант, М. О. Дикун, В. М. Починок

Анотація


Мета. Дослідити електрофоретичні спектри та активність пероксидази у проростках сортів пшениці, які відрізняються за генетично-детермінованими ознаками. Методи. Біохімічні з використанням нативного гель-електрофорезу та спектрофотометра. Результати. Серед дослі­джуваних сортів найвищою пероксидазною ак­тивністю у проростках відрізнялися сорти озимої м’якої пшениці Астарта, ярої спельти Полба Голіковська та пшениця із високим вмістом амілози HAW. У ході порівняння молекулярних форм ферменту виявлено, що у проростках досліджуваних сортів було по 8–9 ізоформ із пероксидазною активністю, які відрізнялися за відносною електрофоретичною рухливістю. Малорухлива ізоформа та ізоформи із відносно швидкою рухливістю були стабільними і зафіксовані в усіх досліджуваних сортів. Виявлені форми із середньою електрофоретичною рухливістю були у 90 % досліджуваних сортів. Висновки. Електрофоретичні спектри пероксидази у проростках досліджуваних сортів суттєво відрізняються за кількістю та рухливістю її множинних молекулярних форм. Електрофоретичні спектри пероксидази та пероксидазна активність можуть бути використані в якості діагностичних ознак для порівняльного аналізу досліджуваних рослин на ранніх фазах онтогенезу.

Ключові слова: пероксидаза, електрофоретичні спектри, сорт, пшениця (Triticum L.).


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.