Генетична різноманітність сортів пшениці м’якої ярої за локусами запасних білків

Т. О. Собко, Л. В. Сірант, Г. М. Лісова

Анотація


Мета. Дослідити генетичне різноманіття за локусами запасних білків сортів пшениці м’якої ярої, придатних для вирощування в Україні на 2017 год. Методи. Для ідентифікації генотипу за локусами гліадину Gli-1 та локусами високомолекулярного глютеніну Glu-1 проводили фракціонування білків методом APAG- и SDS електрофорезу відповідно. Результати. У 31 сорту пшениці м’якої ярої ідентифікували генотип за локусами гліадину Gli A1, Gli B1, Gli D1 та локусами глютеніну Glu A1, Glu B1, Glu D1. Два сорти Етюд та Струна миронівська є носіями пшенично-житньої транслокації 1AL/1RS. Виявлено значні відмінності між алелями локусів запасних білків за частотою, з якою вони набули розповсюдження серед сортів. Висновки. Зафіксовано високий рівень алельної мінливості Gli-1 локусів. У генетичному пулі сортів пшениці м’якої ярої, що пропонуються для вирощування в Україні, відзначається тенденція розповсюдження певних алелів локусів запасних білків – Gli A1f, Gli A1а, Gli B1e, Gli D1b, Gli D1і, Gli D1f, Glu А1а, Glu Bс , Glu D1d та Glu D1a.

Ключові слова: Triticum aestivum L., яра пшениця, запасні білки.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.