Вплив різних концентрацій NaCl на морфофізіологічні властивості проростків м’якої пшениці (Triticum aestivum L.)

F. I. Gasimova, M. A. Khanishova, K. R. Taghiyeva, I. V. Azizov

Анотація


Мета. Досліджено вплив різних концентрацій NaCl на енергію проростання, відсоток проростання насіння і морфофізіологічні показники проростків у генотипів м’якої пшениці (Triticum aestivum L.). Методи. Насіння пшениці пророщували за 0, 100, 150, 200 мМ концентрацій NaCl з використанням рулонного методу. Результати. Зі збільшенням концентрації хлористого натрію спостерігалася затримка росту проростків і кореневої системи у всіх зразках. Різні концентрації солі на окремі сорти впливали по-різному. Висновки. Вищі показники розвитку проростків і кореневої системи і найбільшу кількість хлорофілу було виявлено при 150 і200 мМ концентраціях NaCl у сорту Мірбашір-128. Сорти Безостая і Нурли-99 проявляли середню толерантність, у той час як сорт Шекі-1 був менш толерантним.

Ключові слова: NaCl, сорти пшениці, енергія проростання, відсоток проростання, хлорофіл.


Повний текст:

PDF (English)

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.