Генетичний аналіз вмісту олеїнової кислоти в олії кукурудзи на основі мутації Sugary-1

Д. С. Тимчук, Г. С. Потапенко, Н. Ф. Тимчук, В. В. Мужилко

Анотація


Мета. Генетичний аналіз вмісту олеату у носіїв мутації кукурудзи su1. Методи. Досліди проводилися на серії ліній-носіїв мутації su1, а також гібридів, отриманих за їх діалельних і топ-кросних скрещувань. Результати. Лінії – носії мутації  su1відрізнялися від ліній звичайного типу підвищеним вмістом олеату, який успадковувався за типом неповного домінування з переважним внеском до дисперсії аддитивних ефектів. Висновки. Підвищення вмісту гліцеридів олеїнової кислоти у носіїв мутації su1є наслідком просторового зчеплення локуса su1з олеат-кодуючим локусом, ефект якого може модифікуватися полігенним комплексом.

Ключові слова: Zea mays L., мутація su1, олеїнова кислота, генетичний аналіз.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.