Збільшення вмісту олії, як невідкладне завдання селекції конопель

В. Г. Вировець, І. М. Лайко, Г. І. Кириченко, І. В. Верещагін, С. В. Міщенко, Т. С. Бірюкова, О. Г. Супрун, В. С. Лютенко

Анотація


Мета. Обділена увагою протягом тривалого часу така важлива ознака конопель, як здатність, окрім волокна і насіння, давати додатковий продукт у вигляді олії, не може й надалі залишатися в тіні, особливо за підвищеного попиту на культуру не лише як на волокнисту, а тепер вже і ненаркотичну, і харчову, за нових додаткових відкритих унікальних її властивостей, придатних для використання в медичній і фармацевтичній галузях. Методи. Дослідження виконані на нових високоволокнистих і високоврожайних стабільних за ознакою однодомності ненаркотичних коноплях, які спиралися на традиційні сучасні методи селекції. Результати. На прикладі місцевих сортів – кряжів народної селекції і зразків світової колекції дво- і однодомних конопель – було встановлено, що ця ознака піддається добору за збереження і покращення інших важливих показників. Висновки. Під час останніх досліджень, спрямованих на збільшення вмісту олії, вдалося отримати нову популяцію з підвищеним вмістом олії, яка стала наслідком змін генотипу сорту Гляна за дії систематичного родинно-групового добору. Олія сорту Гляна характеризується унікальним співвідношенням насичених і ненасичених кислот як (3:1), що сприятливо діє на людський організм і відкриває можливості для створення нових ліків.

Ключові слова: однодомні ненаркотичні промислові коноплі, селекція, вміст олії, жирнокислотний склад.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.