Комплексна оцінка особливостей складу олії з насіння редьки олійної та її врожайного потенціалу як нової високопродуктивної сировини для дизельного біопалива

Р. Я. Блюм, Г. В. Лантух, О. В. Голубець, С. О. Рахметова, А. І. Ємець, Д. Б. Рахметов, Я. Б. Блюм

Анотація


Мета. На сьогодні в більшості країн Європи, в тому числі й в Україні, основним джерелом олії для виробництва дизельного біопалива є ріпак. Однак останнім часом все більшу увагу привертають менш поширені олійні культури, зокрема представники родини Хрестоцвіті, що можуть стати сировиною для виробництва біодизелю. Нами було досліджено селекційні форми та сорти редьки олійної (Raphanus sativus var. oleifera), створені у відділі нових культур Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України за участю ДУ «Інституту харчової біотехнології та геноміки НАН України». Результати. У ході проведених досліджень визначено урожайність насіння (сягає 3440 кг/га у сорту Кияночка), вміст олії (30–42%) та енергетичну цінність (8847–9306 ккал/кг) залежно від формових та сортових особливостей редьки олійної. За результатами хроматографічного аналізу встановлено, що досліджені зразки редьки олійної містять значну кількість олеїнової (18:1) кислоти – до 37,89% у сорту Кияночка; та значну кількість ерукової (22:1) та лінолевої (18:2) – до 17,3% та до 17,04% відповідно у селекційної форми ЕОРДОФ-8. Отримано пробну партію дизельного біопалива з олії насіння сорту Кияночка, що відповідає усім нормам ДСТУ для дизпалива. Висновки. Зразки редьки олійної вирізняються високим вмістом олеїнової (18:1) кислоти – до 46,92%, а також більшим вмістом такої поліненасиченої жирної кислоти з коротким ланцюгом, як лінолева (18:2) – до 21,17%. 

Ключові слова: редька олійна, жирні кислоти, біодизель.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.