Біохімічні критерії насіння нуту звичайного (Cicer arietinum L.) для добору генотипів продовольчого напряму

О. О. Молодченкова, Т. В. Картузова, Л. Я. Безкровна, О. Б. Лихота, О. В. Бушулян, Г. Д. Лаврова

Анотація


Мета. Метою дослідження було вивчити особливості біохімічного складу насіння нуту для визначення біохімічних критеріїв, які можуть бути використані для добору генотипів  продовольчого напряму. Методи. В лабораторних дослідженнях використовували стандартні та адаптовані методи біохімічного аналізу. Виділення та ідентифікацію запасних білків нуту проводили методами, розробленими в лабораторії (Пат. 42181, 107671). Результати. Встановлені особливості за вмістом білка, жиру, вуглеводів, ізофлавонів, активністю ліпоксигенази, лектинів, вмістом та співвідношенням віциліну та легуміну в насінні сортів української й закордонної селекції та селекційних лініях нуту. З використанням електрофоретичного та денситометричного аналізів виявлені генотипні відмінності за інтенсивністю смуг, наявністю-відсутністю деяких компонентів у електрофоретичних спектрах альбумінів, глобулінів нуту, які впливають на харчову цінність насіння. Висновки. Маючи дані кількісного вмісту основних біохімічних критеріїв, пов’язаних із якістю та харчовою цінністю насіння нуту, вмісту та компонентного складу основних білкових фракцій, враховуючи їхні функціональні властивості, наявність у компонентному складі білків субодиниць, які можуть негативно впливати на здоров’я людини,  можна буде вже на ранніх етапах селекції відбирати генотипи, біохімічні показники яких відповідають вимогам, що необхідні для створення сортів продовольчого напряму.

Ключові слова: нут, селекція, віцилін, легумін, ізофлавони.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.