Дослідження харчової продукції та сировини щодо вмісту генетично модифікованих інгрідієнтів
Анотація
Мета. Дослідити наявність генетично модифікованих інгредієнтів у харчових продуктах та сільськогосподарській сировині представленій на внутрішньому ринку України. Методи. Визначення генно-інженерних конструктів проводили за використання методу полімеразної ланцюгової реакції у режимі реального часу (Real-Tima PCR). Результати. У зв'язку з тим, що генетично модифіковані організми (ГМО) неоднозначно сприймаються сучасним суспільством, їхнє використання в продуктах харчування строго контролюється. Представлено 6-річні результати випробувань продуктів харчування та сировини на наявність ГМО. Висновки. Показано, що з підвищенням поінформованості споживачів та виробників харчової продукції, а також посиленням державного контролю використання ГМО в продуктах харчування знижується.
Ключові слова: ГМО, ПЛР у реальному часі, харчова продукція та сільськогосподарська сировина, моніторинг.