Аналіз вмісту білка, співвідношення та вмісту 7S і 11S глобулінів в насінні сої гібридних ліній F6-F8
Анотація
Мета. Метою роботи є вивчення характеру зміни та взаємозв’язку між вмістом та співвідношенням 7S і 11S глобулінів та кількістю білка в насінні сої гібридних ліній F6-F8 та їх батьківських форм різного генетичного походження. Методи. При виконанні досліджень було використано метод виділення 11S і 7S глобулінів сої, розроблений в лабораторії біохімії рослин (Патент № 42181). Результати. Встановлені особливості вмісту білка, 7S та 11S глобулінових білків та їх співвідношення в насінні сої гібридних ліній F6-F8 та їх батьківських форм різного генетичного походження. Відмічено відсутність тісного взаємозв’язку у гібридних ліній F6-F8 та у їх батьківських форм між сумарною кількістю білка та вмістом 7S та 11S глобулінів. Висновки. Проведений аналіз взаємозв’язку вмісту та співвідношення 7S та 11S глобулінів з вмістом білка в насінні сої гібридних ліній F6-F8 та їх батьківських форм показав, що умови вирощування вносять значний вклад в ступінь вираженості цих показників, внаслідок чого програма індивідуального добору генотипів при селекції сої продовольчого напряму повинна бути диференційована за роками.
Ключові слова: соя (Glycine max L.), білок, 7S та 11S глобуліни.
Посилання
Klimenko V. G. Belki semian bobovykh rasteniy. Kishinev: Shtiitsa, 1978. 344 p.
Adamovskaia V. G., Molodchenkova O. O., Sichkar V. I., Tsiselskaia L. I. Sortovye osobennosti belkovo-fermentnogo kompleksa i tekhnologicheskie kharakteristiki sortov soi. Khranenie i pererabotka zerna. 2003. No 10 (52). P. 27-52.
Adamovskaia V. G., Molodchenkova O.O., Sychkar V. Y., Tsyselskaia L.Y. Biokhimichni osoblyvosti bilkovoho kompleksu nasinnia soi ta vykorystannia yoho u vyrobnytstvi. Tematychnyy naukovyy zbirnyk “Selektsiia i nacinnytstvo”. Kharkiv, 2005. No 90. P. 162-175.
Yaklich R. W. β-Conglycinin and Glycinin in High-Protein Soybean Seeds. J. Agric. Food Chem. 2001. Vol. 49(2). P.729-735. doi: 10.1021/jf001110s
Harada K., Toyokawa Y., Kitamura K. Genetic analysis of the most acidic 11S globulin subunit and related characters in soybean seeds. Japanese Journal of Breeding. 1983. Vol. 33. P. 23-30. doi: 10.1270/jsbbs1951.33.23
Moraes R.M.A. de, Jose I. C., Ramos F. G., Barros E. G. de, Moreira M. A. Caracterização bioquímica de linhagens de soja com alto teor de proteína. Pesq. agropec. bras. 2006. Vol. 41. P. 725-729. doi: 10.1590/S0100-204X2006000500002
Takahashi M., Hajika M., Matsunaga R. et al. Breeding soybean variety lacking β-conglycinin by introduction of Scg gene from wild soybean. In International soybean processing and utilization conference 3. Tsukuba proceedings. Tsukuba “The Japanese Society for food and science and technology”. 2000. P. 45-46.
Adamovskaia V. G., Molodchenkova O. O., Sichkar V. I., Lavrova G. D., Kartuzova T. V., Bezkrovnaia L. Y. Soderzhanie 7S i 11S globulinov i ikh vzaimosviaz s belkovistostiu semian gibridnykh populiatsiy soi. Sbornik nauchnykh trudov SGI. 2014. No. 23 (63). P. 37-42.
Adamovska V. G., Molodchenkova O. O., Sichkar V. I., Tsiselska L.Y., Sagaydak T. V. Patent na korisnu model No 42181. Sposib doboru soi. 25.06.2009.
Carrao-Panizzi M. C., Kwanyuen P., Erhan Z., Lopes I. O. N. Genetic variation and environmental effects on the beta-conglycinin and glycinin content in Brazilian soybean cultures. Pesq. agropec. bras. 2008. Vol. 43(9). P. 1105-1114. doi: 10.1590/S0100-204X2008000900002
Galao O.F., Teixeira A.I., Moreira M.A., Carrao-Panizzi M.C., Visentainer J.V. Variation in genetic and environmental effects of beta-conglycinin (7S) and glycinin (11S) protein fractions conventional and GM soybean cultivar grown in Southern Brazil. Semina: Ciencias Agrarias. 2013. V. 34(2). P. 683-692. doi: 10.5433/1679-0359.2013v34n2p683